Bewezen: vrouw heeft meer slaap nodig dan man!

O, wat een heerlijk excuus om je man ’s nachts uit bed te sturen wanneer er een kind huilt: het is eindelijk bewezen dat een vrouw meer slaap nodig heeft dan een man! Dit verschil ontstaat doordat vrouwen hun hersens op een andere manier gebruiken dan mannen.

Verbindingen in de hersenen

Voordat je nu roept dat het al duidelijk was dat mannen hun hersenen minder vaak gebruiken: daar ontstaat het verschil in slaapuren niet door. Volgens de onderzoekers zit het verschil in de gedeelten van de hersenen die worden gebruikt. Mannen gebruiken vaak een specifiek gedeelte; zo zijn hun vaardigheden op het gebied van ruimtelijk inzicht en de motoriek meestal beter ontwikkeld. Bij vrouwen maken de hersengebieden die draaien om het geheugen en om sociale cognitieve vaardigheden echter veel meer uren. Tussen die afzonderlijke hersengebieden zitten meer verbindingen dan bij mannen. Hierdoor gaat de communicatie tussen al deze gebieden sneller. Positief dus, maar het heeft een nadeel: het kost meer energie en dus heeft de gemiddelde vrouw meer slaap nodig.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw slaapt hondje in armen

Geen uren maar minuten

Voordat je al die extra hersenverbindingen nu gaat gebruiken als excuus om in het weekend lekker iedere ochtend uit te slapen: het gemiddelde aantal minuten dat vrouwen langer slapen dan mannen is twintig. Twintig minuten is natuurlijk niet zo’n groot verschil. Toch kun je in de praktijk echt wel verschil merken. Vooral wanneer je jonge kinderen hebt maak je als ouder vaak korte nachten, waardoor het slaaptekort zich opbouwt. Als moeder kun je hier dus sneller last van krijgen dan als vader. Uit ander onderzoek blijkt dat slaaptekort ook je carrière nog eens negatief beïnvloedt. Wanneer je de discipline hebt om ‘s avonds op tijd naar bed te gaan, heb je een grotere kans op een flitsende carrière. Of die kans ook toeneemt wanneer je er vervolgens ’s nachts drie keer uit moet om een kind te troosten/voeden/naar de wc te helpen? Geen idee. Lijkt me een goed onderwerp voor een volgend onderzoek!

Reageer op artikel:
Bewezen: vrouw heeft meer slaap nodig dan man!
Sluiten