Voordelen van een waterbevalling
Ben je zwanger en weet je nog niet hoe en waar je precies wilt bevallen? Denk dan eens na over een badbevalling. Wij kunnen ons voorstellen dat je meteen over de rompslomp na gaat denken die deze met zich meebrengt. Maar hieronder hebben we alle voordelen (en nadelen) op een rijtje gezet zodat deze rompslomp maar een minor issue is dat vrijwel meteen van de lijst geschrapt kan worden om maar niet aan een waterbevalling te beginnen.
Wat zijn de voordelen van een badbevalling?
- Warm water werkt vaak ontspannend. En hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller en ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller.
- In het water kun je erg makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan buiten water.
- Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor je perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er tevens voor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner.
- Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat deze zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook meteen intens contact met de baby.
- Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
Wie mag er in bad bevallen?
Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Indien je medisch bevalt, dan dien je in het ziekenhuis te bevallen en is een waterbevalling helaas uitgesloten.
Waar moet de ruimte waar het bad komt te staan aan voldoen?
Een bevallingsbad dient een minimale doorsnede te hebben van 1.30 meter en een hoogte van 65 cm. Houdt er rekening mee dat de verloskundige en je partner rond het bad moeten kunnen lopen en/of zitten. Het is aan te raden dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en voldoende licht. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden. Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen. Het is ook prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.
Wat zijn de eventuele nadelen van een badbevalling?
- Een badbevalling vereist wat meer praktische organisatie, zoals het reserveren en opzetten van het bad en deze na de bevalling leegmaken en retourneren. Doorgaans zijn de baden echter wel gemaakt om de voorbereiding en het werk na de bevalling minimaal te houden.
- Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook.
Waarom kan ik niet in mijn eigen ligbad bevallen?
Een gewoon ligbad is te smal om andere houdingen aan te nemen. Een gewoon ligbad is ook niet diep genoeg om helemaal onder water te kunnen liggen, waardoor je snel afkoelt. Nadelen zijn ook dat de verloskundige er niet goed bij kan, er is geen ruimte voor je partner en het water koelt heel snel af.
Is een bevallingsbad hygiënisch?
Je ontvangt bij het bad een plastic hoes die gebruikt dient te worden in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Daarnaast wordt elk bad inclusief toebehoren grondig gereinigd nadat het geretourneerd is. Hierdoor wordt gegarandeerd dat iedereen te allen tijde een schoon pakket ontvangt.