Voedingsschema

voedingsschema
Hieronder een schema van het consultatiebureau en twee schema’s aangepast aan de behoefte van de desbetreffende baby’s. Deze schema’s zijn vermeld om je een indruk te geven. Heeft jouw baby een voedselallergie, volg dan de instructies van je huisarts of consultatiebureau.

Schema consultatiebureau:

07:00 uur

12:00 uur

17:00 uur 

22:00 uur

Borstvoeding of pap van opvolgmelk met rijstebloem (200cc)
Borstvoeding of opvolgmelk (200cc)
Tussendoor fruithapje
(wanneer je net begint met fruit, geeft je dan eerst een paar theelepeltjes om te proberen en geef elk fruitsoort 3 dagen achter elkaar)
Geleidelijke introductie van groente en aardappelen of witte rijst of macaroni of spaghetti of bonenpuree en 2 à 3 keer per week 1 eetlepel gemalen mager vlees, kip, vis, ei en1 theelepel (dieet)margarine/ olie
Borstvoeding of opvolgmelk (200cc)
Schema’s aangepast naar de behoefte van de baby’s. Let wel dat dit voorbeelden zijn. Elke baby heeft immers andere behoeften.
Als je er voor kiest om vers fruit en groente te geven, begin dan ook met een kleine hoeveelheid en bouw dit langzaam op naar de behoefte van je baby.

Ook kun je je baby af en toe een tussendoortje geven zoals:

 • startkoekjes
 • biscuitjes
 • broodkorst
 • soepstengels
 • rijstewafels
 • crackertjes
 • stukje fruit
 • drinken in vorm van sap (verdund met water) roosvicee en dixsap
Nitraatrijke groentesoorten:

Wanneer je baby goed reageert op de groente kun je ook eens andere, nitraatrijke groente proberen zoals

 • andijvie
 • bietjes
 • bleekselderij
 • knolselderij
 • Chinese kool
 • koolrabi
 • paksoi
 • postelein
 • prei
 • raapstelen
 • rabarber
 • sla
 • spinazie
 • spitskool of venkel

Geef je baby deze groente echter niet vaker dan 2 keer per week. In de maag van de baby wordt nitraat in nitriet omgezet. Ook wanneer je deze groenten lang laat liggen of opnieuw opwarmt, wordt nitriet gevormd. Veel nitriet kan bij baby’s schadelijk zijn voor de ademhaling. 

Wacht tot de baby 1 jaar is met het geven van groenten zoals ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, savooienkool, boerenkool en rauwkost. Hiervan kan je kind darmkrampen krijgen.

Vanaf 7 maanden ga je een fles melk afbouwen
Dit doe je niet in een keer maar stapsgewijs om je baby te laten wennen aan vaste voeding. Je Baby heeft nog minimaal 600 cc opvolgmelk nodig per dag.

Welke fles verminder je en wat komt er voor in de plaats?
Je baby heeft wel voedingsstoffen nodig. Over het algemeen bouw je de fles van 5 uur ‘s middags af. Dit doe je niet in een keer maar in twee keer. Je stapt over op een volledige maaltijd met of zonder vlees en je geeft na de maaltijd nog 200 cc opvolgmelk. Naarmate je je kindje meer gaat geven bouw je de melk af. Je kunt dit in nog twee stappen doen of in een keer, dat hangt af van de behoefte van je baby. Als je dan de opvolgmelk niet meer geeft vervang je deze door bijv. gewone yoghurt (yoghurt mag pas gegeven worden vanaf 7 maanden).

Vanaf 7 maanden mag je je baby ook brood geven (met 6 maanden ook al maar beperk het dan tot een korstje niet te vers lichtbruin of wit brood). Naarmate je kindje meer brood eet geef je minder opvolgmelk. Let wel: je baby moet nog minimaal 500cc opvolgmelk per dag drinken. In de ochtend geef je pap en i.p.v. rijstebloem stap je over op bambix groeiontbijt. Deze is vrij dik en zal moeilijk door de fles te drinken zijn. Dit kun je dan van een lepeltje geven. In de meeste gevallen zal dit geen problemen opleveren. Stimuleer je baby van een lepeltje te eten. 

7 REACTIES

 1. Ik vind bovenstaand schema niet erg baby-vriendelijk. De tijden tussen de voedingen (5 uur!0 zijn naar mijn mening veel te lang en de hoeveelheid per keer voor de kleine maagjes te groot. Dat zouden mijn kinderen op deze leeftijd nooit in een keer op kunnen. Met vriendelijke groet, Elke

 2. Mijn zoontje drinkt graag borstvoeding en krijgt een keer per dag een pyjama-papje en een keer per dag een fruithapje. Hij eet nog geen groente. Hij heeft vijf voedingsmomenten op een dag. Drie keer borstvoeding en fruit en papje. En een keer minder zou niet gaan. Hij eet inderdaad vaker een kleinere portie dan vier keer een grote portie. volgens mij is dat ook gezonder?

 3. Mijn dochter is nu 6 maanden
  En mijn meisje krijgt om
  07:00 flesje van 180+6
  10:00 fruithapje
  13:00 flesje van 180+6
  16:00 Groentenhap (groot potje helemaal)
  20:00 Flesje 180+6

  Maar je kan toch niet bij 6 maanden al de voeding van 13:00 uur weg laten en pas om 12 uur fruit te geven en dan om 5 uur pas groenten???
  lijkt me wel heel erg weinig eigenlijk???

 4. Mijn dochter is 5,5 maand

  07.00 flesje van 90+3 (wil nooit meer, slaapt dan liever door)
  10.00 flesje van 180+6
  12.00 fruithapje
  14.00 flesje van 180+6
  17.00 groentehapje
  19.00 flesje van 180+6
  23.00 flesje van 90+3

  Die van 23u vraagt ze nog telkens zelf om.
  Ze kan goed eten en zal het wel nodig hebben.
  Ze was ooit dysmatuur en nu een normale baby dat absoluut niet zwaar is (eerder nog te licht). Dus ze heeft dit duidelijk nog nodig.

 5. Wij gebruiken Friso Allergy Care i.v.m. koemelkallergie, hier is geen opvolgmelk van maar moet er een schepje extra in de fles, wij doen maar een half schepje.

  08:00 papfles 180 + 6,5 schepjes (rijstebloem)
  11:00 fruithapje en 80cc + 3 schepjes
  14:00 fles 150 + 5,5 schepjes
  17:00 warm eten 3/4 van grote pot en 80cc + 3 schepjes
  20:00 fles 150 + 5,5 schepjes
  23:00 Papfles 180 + 6,5 schepjes (rijstebloem)
  Hij laat regelmatig wat over in zijn flesje.

 6. Mijn zoon is 6 maanden.
  Smorgens fles 210cc
  9.30 fruit
  10-12 uur slapen
  Tussen de middag fles 210cc/stukjes brood
  14.30 tussendoortje ( fruit of Yoghurt 6+)
  15.30-17.00 uur slapen
  Groentehap en 150cc fles
  20.15 fles 210cc

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.