Petra
Petra Algemeen 15 Sep 2011

Gezonde voeding

Je lichaam verandert en je buien en behoeftes wisselen sterk. Soms lust je alles, soms lust je niks of je hebt ineens waanzinnige trek in iets geks. Een gezonde, evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap is noodzakelijk. Groente en fruit bevatten vezels en ze leveren vitaminen en mineralen, die allerlei belangrijke processen in je lichaam regelen.

Aardappelen, brood, rijst en pasta’s leveren voornamelijk energie; calcium zit in zuivelproducten en is een belangrijke voedingsstof en noodzakelijk voor de opbouw van een gezond skelet. Gebruik hier tijdens je zwangerschap dus voldoende van: 3 à 4 eenheden per dag. Calcium wordt met behulp van vitamine D opgenomen in het lichaam; vitamine D wordt op zijn beurt weer aangemaakt in de huid onder invloed van dag/zonlicht – probeer elke dag een kwartiertje dag/zonlicht te pikken. Halvarine, margarine en boter bevatten ook vitamine D. Eiwitten zijn de bouwstof van de lichaamscellen en deze zitten in melk, kaas, vlees, vis, kip en vis.

Vetopslag op plaatsen waar je het normaal niet wilt hebben, is ineens functioneel: je lichaam bereidt zich voor op de zoogperiode van je kind. Het is daarom niet aan te bevelen om tijdens je zwangerschap te gaan lijnen, hoewel het evenmin nodig is om extra veel kilo’s aan te komen! De meeste vrouwen komen in totaal zo’n 9 tot 13 kg aan tijdens hun zwangerschap. Hoe zwaar je uiteindelijk wordt hangt voornamelijk af van je lichaamsbouw, lengte en gewicht, maar natuurlijk ook aan je voedingspatroon.

Reageer op artikel:
Gezonde voeding
Sluiten