Kan vitamine B3 miskramen voorkomen?

Een boeiend en hopelijk baanbrekend onderzoek: volgens wetenschappers kan vitamine B3 helpen bij het voorkomen van miskramen. Hoopgevend nieuws!

Miskramen in de familie?

Er zijn heel veel vrouwen die het meemaken: het krijgen van een miskraam. Vaak gebeurt dit in het eerste stadium van de zwangerschap. Wanneer er in de vroege ontwikkeling van het embryo iets misgaat, is er kans dat je lichaam zelf een miskraam initieert. Hoewel dit natuurlijk verdrietig is, heeft de miskraam in zo’n situatie dus wel een duidelijke functie. Er zijn echter ook families waarin relatief veel miskramen of geboortedefecten voorkomen. Onderzoekers hebben de genen van vier van zulke families onder de loep genomen. Dit leverde het inzicht op dat er bij deze families sprake is van twee genmutaties die de productie van nicotinamideadeninedinucleotidefosfaat (zeg maar gewoon NAD ;)) beïnvloeden. Vervelend, want NAD is van essentieel belang voor ontwikkeling en herstel van onze genen.

dna vitamine B3 zwangerschap

Vitamine in het drinkwater

Op basis van deze nieuwe kennis besloten de onderzoekers de twee genmutaties na te bootsen in embryo’s van muizen. Net als bij mensen met deze mutaties in hun genen ontstond er ook bij de muizen een toename van het aantal miskramen en geboortedefecten. De genmutaties veroorzaakten een groot tekort aan NAD, waardoor het mis ging. Om dit op te lossen voegden de wetenschappers vervolgens vitamine B3 (ook wel niacine genoemd) toe aan het drinkwater van de zwangere muizen. Met goed nieuws tot gevolg: alle muisjes die daarna werden geboren waren kerngezond. Blijkbaar was het oplossen van het tekort aan NAD voldoende om de negatieve invloed van de genmutaties teniet te doen!

Maar hoe werkt dat bij mensen?

Het is natuurlijk fijn om te weten dat deze procedure werkt bij muizen, maar of het ook zo werkt bij mensen moet natuurlijk nog onderzocht worden. De onderzoekers willen nu graag een test gaan ontwikkelen waarmee je de hoeveelheid NAD van zwangere vrouwen kunt meten. Een volgende stap zou dan zijn om bij een NAD-tekort extra vitamine B3 in te nemen, dus eigenlijk zoals nu ook wordt aangeraden om foliumzuur te slikken. Hiervoor zou nog wel een nieuw supplement ontwikkeld moeten worden, omdat de huidige vitamine B3-pillen niet voldoen. Ook de hoeveelheid vitamine B3 die wij dagelijks via voedsel binnenkrijgen (bijvoorbeeld uit vlees, vis, groente of aardappelen) voldoet niet. Er is dus duidelijk nog werk aan de winkel. Toch biedt het onderzoek hoop voor vrouwen die te maken hebben gekregen of krijgen met (meerdere) miskramen. Hopelijk krijgen zij hierdoor alsnog de kans om ooit een kerngezond zoontje of dochtertje in hun armen te mogen houden!

Reageer op artikel:
Kan vitamine B3 miskramen voorkomen?
Sluiten