Verzorging van de tandjes

tanden poetsen
Wanneer de eerste tandjes van je baby net zijn doorgekomen, is het zinvol direct met de verzorging ervan te beginnen. Zo kan tandbederf worden voorkomen. Lees hier hoe je de tandjes van je baby zo goed mogelijk kunt verzorgen. Elke ouder weet hoe hard een baby kan huilen als zijn of haar eerste tandjes doorkomen. Om te voorkomen dat je baby nog harder gaat huilen omdat zijn tandjes gaatjes of ontstekingen hebben, kun je die eerste tandjes meteen maar het best goed verzorgen.

Verzorging
Het beste begin je meteen na de doorbraak van de eerste tandjes met het tandenpoetsen. De fluor in de tandpasta voorkomt tandbederf en je kindje went er meteen aan. Wanneer je het eng vindt om al een tandenborstel te gebruiken, kun je in het begin na het voeden de tandjes en het tandvlees afnemen met een vochtig gaasje of doekje. Hou in ieder geval de tandjes schoon. Eventueel geef je wat extra fluortabletjes. Overleg dit eerst met tandarts of apotheker. Als je gaat poetsen is het raadzaam om gelijk het hele tandvlees te poetsen zodat je baby leert dat zijn hele mond gepoetst moet worden.

Fluoride
Fluoride helpt gaatjes te voorkomen. De tanden en kiezen nemen de fluoride op uit bijvoorbeeld de speciale peutertandpasta. Dan is het niet meer nodig om extra fluortabletjes te geven, tenzij de tandarts of mondhygiënist dit adviseert. Let er wel op dat de peutertandpasta die je gebruikt de juiste hoeveelheid fluoride bevat. Namelijk: 0,05 tot 0,075%. Na informatie bij de tandarts te hebben gevraagd voldoen alle peutertandpasta’s aan deze eis.

Juiste dosering
Het is voldoende om na doorbraak van de eerste tandjes eenmaal per dag te poetsen. Dit doe je met een fluoride-peutertandpasta. Eén likje tandpasta ter grootte van een erwtje is genoeg. Tot je kindje twee jaar is, is het voldoende om éénmaal per dag te poetsen, daarna tweemaal per dag: één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds voor het slapen gaan. ’s Nachts heeft de fluoride de kans goed haar werk te doen.

Tandenborstel
Gebruik een tandenborstel met rechte steel en een kleine borstelkop met zachte haren. Vervang de tandenborstel elke drie maanden. Neem als je kindje zelf aan het poetsen is geslagen een tandenborstel met aangepaste grip en wederom een kleine borstelkop met zachte haren. 

Reageer op dit bericht!