Verschillende voedselallergieën

Als je kind slecht tegen bepaalde voeding kan, is er een kans dat hij voedselallergie, voedselintolerantie of voedselaversie heeft.

Eén van de makkelijkste en betrouwbaarste manieren om een allergie of intolerantie te ontdekken is de methode van eliminatie, belasting en reëliminatie. Onder begeleiding van deskundigen wordt je kind tijdelijk op een dieet gezet, waarbij het mogelijke allergische product uit het dagelijkse voedselpatroon wordt verwijderd (eliminatie). Na een bepaalde periode wordt het verwijderde product weer toegevoegd (belasting) om vervolgens weer verwijderd (reëliminatie) te worden. Tijdens deze periode wordt er gekeken wat de ontwikkelingen van de allergische reacties zijn. Zo kan de allergie worden vastgesteld.

Voedselallergie
Bij voedselallergie heeft je kind een allergische reactie op een, in voeding voorkomend, eiwit. Hierdoor maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten die in de voeding voorkomen. Een andere benaming voor deze eiwitten zijn allergenen. Deze allergenen kunnen allergische reacties bij je kindje veroorzaken. Ze zitten onder andere in koemelk, ei, pinda’s en in noten.
Het meest voorkomende voedselallergie bij jonge kinderen is koemelkallergie. Voedselallergie komt veel bij jonge kinderen voor. Dit komt omdat hun maag- en darmkanaal nog niet volgroeid is, waardoor de eiwitten in de maag en de darm niet volledig kunnen afbreken. Vaak groeien kinderen over hun koemelkallergie heen, naarmate ze ouder worden.

Voedselintolerantie
Bij voedselintolerantie kan het lichaam niet tegen bepaalde voedingsmiddelen of stoffen die aan het voedingsmiddel worden toegevoegd. In tegenstelling tot een voedselallergie, treedt er bij voedselintolerantie geen reactie van het afweersysteem op.

Klachten
Voedselallergie en voedselintolerantie kunnen veel verschillende klachten veroorzaken zoals huid-, luchtweg-, en maagdarmklachten.

Bij huidklachten kan je kind onder andere last krijgen van:

 • jeuk
 • uitslag
 • eczeem

Aan de luchtwegen kan je kind last krijgen van:

 • astmatische klachten
 • neusklachten

Klachten in het darmstelsel zijn bijvoorbeeld:

 • prikkelend gevoel in de mond
 • misselijkheid
 • diarree
 • braken
 • obstipatie.

De andere klachten die kunnen voorkomen zijn:

 • extreem veel huilen
 • groeiachterstand
 • gedragsklachten

Om erachter te komen wat er precies met je kind aan de hand is kun je het beste een huisarts raadplegen. Om te voorkomen dat je kind last krijgt van de allergische reacties kun je het Voedingscentrum raadplegen. Het Voedingscentrum heeft een merkenlijst. Het is een lijst met merkartikelen om geschikte producten te selecteren. Verder kan een diëtiste je ook helpen om geschikte voeding voor je kind te kiezen, die geen allergenen bevatten. 

Voedselaversie
Bij het zien of ruiken van bepaalde voedingsmiddelen, kan je kind verschillende klachten krijgen, zoals misselijkheid of een neiging tot braken. Dit komt doordat hij een afkeer heeft voor bepaalde voedingsmiddelen, maar wanneer je hem hetzelfde voedingsmiddel op een onherkenbare wijze geeft, heeft hij nergens last van. Deze klachten worden door ervaringen uit het verleden veroorzaakt en zijn daarom voornamelijk psychologisch van aard. Voedselaversie kan vanaf de baby- of peuterleeftijd ontstaan, maar het komt voornamelijk op de basisschoolleeftijd voor.
 

Reageer op artikel:
Verschillende voedselallergieën
Sluiten