Petra
Petra Blog 14 May 2016

Verrassing: drieling blijkt vijfling!

Een zwangerschap is natuurlijk altijd iets bijzonders: in ongeveer 40 weken groeit een eitje uit tot een klein mensje. In sommige gevallen ontstaan er twee of zelfs drie baby’s. Het kan echter nog specialer. Een vrouw uit de Indiase stad Ambikapur kreeg tijdens haar bevalling namelijk de verrassing van haar leven. Op een eerder gemaakte echo leek zij in verwachting te zijn van een drieling, maar de bevalling was nog niet klaar na de geboorte van kindje nummer drie. Ook nummer vier en vijf zagen onverwachts het levenslicht!

Een prachtige vijfling

De geboorte van een meerling neemt vaak nogal wat risico’s met zich mee. Zo duurt de bevalling meestal langer. Dit is vooral risicovol voor het kindje dat het langst in de buik blijft. Vaak daalt de hartslag van dat kindje en dan is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk op de wereld gezet wordt. Gelukkig voor de moeder van de vijfling in India bleken alle vijf de kindjes gezond te zijn. Wel waren ze aan de kleine kant. Een gemiddelde baby in India weegt bij de geboorte ongeveer 2,5 kilo. De vijfling woog elk slechts tussen de 685 en 1200 gram.

Nog meer baby’s tegelijk!

De geboorte van een vijfling is al extreem en uitzonderlijk, maar het kan nog gekker: in 2012 beviel een andere vrouw in India van een elfling! Wat het nog meer bijzonder maakte is het feit dat zij beviel via een natuurlijke bevalling. In het geval van meerlingen wordt uit voorzorg vaak gekozen voor een keizersnede. Ook deze moeder had geluk: alle elf de kindjes zijn gezond ter wereld gekomen.

bevalling elfling

Meerlingen door vruchtbaarheidsbehandeling

De afgelopen jaren neemt het aantal meerlingzwangerschappen steeds verder toe. De kans op een drieling of vierling bij een natuurlijke conceptie is zeer klein. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden echter vaak meer eitjes tegelijk teruggeplaatst in de baarmoeder. Door deze procedure wordt de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Bijkomend gevolg is dus dat de kans op een meerlingzwangerschap ook groter wordt. Een aantal jaren geleden was er een vrouw uit Irak in het nieuws die zelfs zwanger was van een dertienling. Helaas hebben niet al haar baby’s de zwangerschap overleefd.

Bronnen:

Metro

Telegraaf

 

 

 

Reageer op artikel:
Verrassing: drieling blijkt vijfling!
Sluiten