Vergeetachtigheid

Zwangere vrouwen zijn vergeetachtiger en reageren langzamer. Dat blijkt uit onderzoek naar geheugenverlies bij moeders in spe van Renate de Groot, tot voor kort assistent in opleiding bij humane biologie. “Zwangere vrouwen vallen vaker van de trap, zijn onhandiger met het keukenmes of weten niet meer waarom ze naar boven zijn gelopen”, zegt De Groot, die tegenwoordig als wetenschapsmanager bij neuropsychologie onderzoek combineert met organisatorische taken. Dingen die iedereen wel eens meemaakt, maar die tijdens de zwangerschap veelvuldiger voorkomen.

Ze volgde zestig vrouwen vanaf week veertien van de zwangerschap tot een half jaar daarna en onderwierp ze aan verschillende geheugen- en concentratietesten. De resultaten vergeleek ze met die van zestig niet-zwangeren. Daaruit blijkt dat de aanstaande moeders vergeetachtiger zijn, niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook nog 32 weken na de bevalling. Ze onthielden één woord minder van het rijtje dat ze voorgeschoteld kregen: elf, tegenover twaalf. Bij het opnoemen van zoveel mogelijk diersoorten was het verschil drie.

Aan het eind van de zwangerschap waren hun reacties trager: 10 milliseconden. Misschien geen groot verschil, maar wel betekenisvol, zegt De Groot. “Een ongeluk gebeurt immers in een fractie van een seconde.” Ook bij het meten van de snelheid waarmee de vrouwen informatie verwerkten, concludeerde ze dat de moeders het 32 weken na hun bevalling duidelijk minder goed deden dan de controlegroep.

De onderzoeker denkt dat hormonale veranderingen en slaaptekort een rol spelen. Maar mogelijk ook bepaalde soorten essentiële vetzuren, die in eidooiers of vette vis zitten. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid vetzuren in het bloed daalt omdat die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het centraal zenuwstelsel bij het kindje. Bij vrouwen die na de geboorte borstvoeding geven, gaan die vetzuren via de melk naar het kindje. Vorig jaar is al aangetoond dat die baby’s het op zevenjarige leeftijd beter doen bij bewegingstesten en een scherper gezichtsvermogen hebben dan kinderen die flesvoeding hebben gehad.

De Groot wilde bewijzen dat de vrouwen minder last van hun geheugen zouden hebben als ze extra essentiële vetzuren binnenkregen. Ze gaf de helft van de aanstaande moeders 25 gram margarine met alpha-linoleenzuur per dag, een dikke twee eetlepels, de rest kreeg een margarine zonder dit vetzuur. Er bleek echter geen verschil in geheugen en reactievermogen tussen de twee groepen.

Toch raadt ze zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven aan om tweemaal per week vette vis te eten zoals makreel of tonijn. Want die bevatten vetzuren die de geheugenfunctie positief kunnen beïnvloeden. Ook zouden verloskundigen aanstaande moeders moeten waarschuwen dat hun geheugen hen wat vaker in de steek laat. 

Reageer op artikel:
Vergeetachtigheid
Sluiten