Petra
Petra Gezondheid baby 28 Nov 2011

Veiligheid in huis

Ongevallen in huis worden vaak onderschat. Per jaar moeten ongeveer 60.000 kinderen naar de eerste hulp voor behandeling, omdat ze een ongelukje in of om het huis hebben gehad. Baby’s, peuters en kleuters gaan vaak op onderzoek uit en doen niets liever dan klimmen, alles vastpakken en in hun mond stoppen.

Daardoor ontstaan er soms gevaarlijke situaties. Vaak worden deze ongevallen afgedaan als toeval of noodlot, maar niets is minder waar. Vaak hadden deze ongevallen voorkomen kunnen worden door simpele maatregelen die u kunt treffen in uw eigen huis.

Ongelukjes voorkomen in en om huis
Schuur /garage: laat geen gereedschap en gevaarlijke stoffen rondslingeren, ruim deze direct op en het liefst achter slot en grendel. Je kunt ook een stevig wand-rek gebruiken maar die bevorderd weer klimmen. Als je toch een wandrek gebruikt, bevestig deze dan aan de muur. Laat gevaarlijke stoffen altijd in de originele verpakking zitten, dus niet in bijvoorbeeld een limonadefles. Dit voorkomt vergissingen van uw kind. Als u bijvoorbeeld olie ed. hebt geknoeid op de grond ruim dit dan gelijk op en gooi er zand over.

Woonkamer
Zorg er voor dat er zo min mogelijk speelgoed ed. rondslingert op de grond. Klem tafelkleden ed. vast aan tafel zodat je kind zich er niet aan kan optrekken zodat er koffie of thee over hem heen valt. Voorkom schuivende kleden en opkrullende tapijten. Let goed op kabels en elektriciteitdraden. Zorg dat ze goed geïsoleerd zijn en dat het koper niet te zien is. Gebruik kinderveilige stopcontacten. Houdt kleine spulletjes zoals knoopjes en spelden buiten bereik. Laden en deuren dichthouden.

Badkamer/douche en wc
Ruim altijd uw scheerspullen, make-up ed. op. Houdt shampoo en zeep buiten bereik van kleine kinderen. Doe de badkamerdeur nooit op slot. Voorkom uitglijden en gebruik een anti slip matje voor het bad. Laat onder geen omstandigheden kleine kinderen/baby’s alleen in bad ook niet met ouder broertje of zusje, voorkom verdrinking en brandwonden door te heet water.

Keuken
Ruim altijd gebruikte spullen zoals vorken, lepels en messen op. Laat geen plastiek zakken ed. rondslinger in de keuken. Zet schoonmaakmiddelen in afgesloten kastje of berg deze hoog op. Als u aan het koken bent, laat uw kind dan zo ver mogelijk uit de buurt. Laat geen stelen van koekenpannen of steelpannetjes buiten het fornuis steken. Zet geen hete pannen op de grond. Gebruik geen lucifers in het bijzijn van kleine kinderen. Doe scherven en blikken deksels in een oude krant en gooi het gelijk in de vuilnisbak. Leer uw kind dat het niet in de vuilnis bak mag graaien.

Tuin
Ook in de tuin gebeuren vaak ongelukjes. Pas op met vijvers en giftige planten. Zorg voor een degelijk tuinstel en dat de tafel en stoelen goed zijn uitgeklapt. Zorg er voor dat uw kind niet eet van paddestoelen en planten. Zorg er voor dat het gras vrij is van stenen, spijkers ed. U begrijpt dat dit een selectie is van maatregelen die u kunt treffen, om een veilige leefruimte te creëren voor uw kind.

Ondanks dat u al deze maatregelen treft kunnen er toch nog ongelukjes gebeuren. Zorg er daarom voor dat u altijd een verbandtrommel in huis hebt en dat u zelf beschikt over de basis kennis van EHBO. Raak niet in paniek en blijf rustig als uw kind valt of onverhoopt toch schoonmaakmiddel binnenkrijgt

Tips bij kleine ongelukjes
Vergiftigingen kunnen ernstige gevolgen hebben. U kunt veel leed voorkomen door juiste maatregelen te nemen. Reageer snel bij een vergiftiging. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts en neem een restant van het middel, de verpakking en eventueel wat braaksel mee.

Als uw kind gif in de ogen of op de huid heeft gekregen spoel dan vijf tot tien minuten voorzichtig met lauw water onder de kraan. Heeft uw kind afwasmiddel ingeslikt, laat hem dan niet braken, maar een glaasje water drinken en geef iets vets. Dit voorkomt namelijk schuimvorming.

Bijtende stoffen als ammonia
Laat uw kind vooral niet braken, anders komt de ammonia voor de tweede keer terugin de slokdarm en de mond. Geef een glaasje water.

Sigaretten
Geeft uw kind een glaasje water en laat het braken. Geef norit en een laxeermiddel.

Geneesmiddelen
Laat uw kind braken en geef het norit en laxeermiddelen.

Insectenbeten
Gebruik een koud kompres en haal de angel eruit. Houdt uw kind in de gaten, het kan zijn dat hij allergisch reageert. In dat geval alarmeert u dan direct de huisarts.

Beten van dieren
Maak de wond schoon met lauw water en zeep en gebruik een desinfecterende crème. Raadpleeg de huisarts of er een tetanusprik nodig is.

Snij- en schaafwonden
Maak de wond schoon met koud water en gebruik een desinfecterende crème.

Brandwonden
Bij kleine brandwondjes is de eerste hulp met leidingwater het beste. Ernstige brandwonden moeten zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

Bij de apotheek kunt u een gifwijzer halen, waarin alles staat over eerste hulp bij vergiftigingen. Kijk ook eens op www.gifwijzer.nl

Reageer op artikel:
Veiligheid in huis
Sluiten