Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Veel patat en snoep tasten IQ kleuters aan

Kleuters die leven op pizza, patat, chips en snoep lopen schade op aan hun hersenkracht, waarschuwen wetenschappers. Ongezonde eetgewoonten kunnen namelijk hun IQ met vijf punten verlagen.

De studie hield de gezondheid en het welzijn op lange termijn bij van 14000 kinderen sinds 1990. De ouders vulden vragenlijsten in over de eet- en drinkgewoonten van hun kroost op de leeftijd van drie, vier, zeven en acht jaar. De vorsers identificeerden drie verschillende eetpatronen zijn: één rijk aan verwerkt voedsel, vet en suiker, een traditioneel met vlees en groenten en één gezond met veel salades, fruit en groenten. Het IQ van de kinderen werd gemeten op hun achtste. Daaruit blijkt dat het dieet van kinderen op vier en zeven jaar geen impact had op de intelligentie van kinderen.

Verwerkte voeding
Maar de 20 procent van hen met de slechtste eetgewoonten op een leeftijd van drie, hadden tegen hun achtste een IQ van gemiddeld vijf punten lager dan de groep met de beste eetgewoonten. Ze gebruikten een puntensysteem om de eetgewoonten te beoordelen. Voor elk punt extra qua consumptie van verwerkte voeding op hun derde daalde hun IQ met 1,67. Bij de kinderen die gezond aten, betekende elk punt extra qua gezonde voeding een toename van 1,2 wat hun intelligentie betreft.

Verse producten
Vorsers Pauline Emmett en Kate Northstone: “Het effect van ongezonde eetgewoonten op de ontwikkeling van het brein kan altijd blijven, ook al verbeterde hun dieet later. Het brein groeit het snelst tijdens de eerste drie levensjaren, de juiste voedingstoffen tijdens deze periode stimuleren een optimale groei van de hersenen. Tegen hun derde vertraagt dit, dit kan verklaren waarom de voeding daarna niet veel effect heeft.”

Geen band meer
Professor Emmett zegt dat een traditioneel eetpatroon van vlees met groenten en gezonde maaltijden leiden tot een hoger IQ omdat dit meer vers fruit, groenten, vlees, vis en zelfbereide maaltijden bevat. “Dit betekent niet dat je je nooit frisdrank, patat of pizza aan je kleuter mag geven, maar deze producten mogen niet overheersen. Kinderen eten best normaal, voornamelijk maaltijden met vers bereide producten. Het probleem is dat we de band met voeding zijn kwijtgeraakt, mensen zijn bang om een hele maaltijd zelf te bereiden.”

De onderzoekers hielden ook rekening met factoren als sociale klasse, borstvoeding, opvoeding en leeftijd van de moeder. Ook werd de invloed van de thuisomgeving in rekening genomen, bijvoorbeeld de toegang van het kind tot speelgoed en boeken.

Reageer op artikel:
Veel patat en snoep tasten IQ kleuters aan
Sluiten