Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Van mij!

Voor kinderen tussen de twee en drie jaar is delen erg lastig. Ze zijn er erg op gebrand om dingen veilig te stellen die van hen zijn. Hun gevoel van ‘eigendom’ is op die leeftijd erg aanwezig. Kinderen kunnen pas goed delen als ze een jaar of zeven zijn.

Van mij
Kleine kinderen hebben de neiging om spullen te verzamelen. Het zinnetje ‘van mij’ hoor je kinderen veel zeggen als ze tussen de twee en drie jaar zijn. Ze bevestigen daarmee voor iedereen dat iets van hen is. Ze houden hun spullen goed in het oog en als iemand eraan komt, zullen ze dat niet toelaten. Delen is op deze leeftijd nog moeilijk.

Weggeven
Als ze wat ouder zijn, beginnen kinderen het leuk te vinden om dingen weg te geven. Het geven is een vorm van contact leggen met anderen. Dat schiet dan soms weer door naar van alles weggeven, zonder dat ze de waarde van hun speelgoed kunnen inschatten. Dus daarbij moet je soms wat sturing geven.

Leren delen
Je kunt je kind uitleggen dat samen spelen ook betekent dat je het speelgoed samen deelt. Maar dat het van jou blijft, want het andere kind gaat straks weer naar huis en neemt het niet mee. Als je kind het moeilijk vindt om te delen, is het niet verstandig om hem te dwingen toch zijn spullen te delen. Vaak komen de kinderen zelf wel tot een compromis. Je kunt ze daar natuurlijk mee helpen door een voorstel te doen. Het is goed om erop te letten dat het speelgoed dat je kind met moeite deelt, wel af en toe ook even door je kind gebruikt mag worden. Samen spelletjes doen, waarbij je om de beurten iets moet doen, helpt je kind ook leren delen. Eerlijk delen leren kinderen vanaf een jaar of zeven.

Bron: Centrum voor jeugd en gezin

 

Reageer op artikel:
Van mij!
Sluiten