Vakantie

Met de vakantie weer in het vooruitzicht komen de vakantieboeken weer op tafel zoals je altijd gewend was, maar dit jaar is het toch anders. Je hebt nu een kleintje om rekening mee te houden, in je buik, pas geboren of misschien al wel een peuter of kleuter.

Veel ouders vragen zich soms af of ze wel met baby of peuter op vakantie kunnen.
Op vakantie met je baby of peuter kan heel goed, maar toch is er een aantal zaken waar je ineens rekening mee moet gaan houden. Het is voor je kind een hele onderneming en als je ineens zijn/haar hele schema omver gooit kan dat leiden tot een behoorlijk ontregelde vakantie zowel voor jou als voor je kind.

Tips voor aanpassing
Probeer tijdens de vakantie zoveel mogelijk het ritme van thuis te volgen, de voedingtijden, slaaptijden etc. Neem wat vertrouwde spulletjes mee, zoals een knuffel, een lapje of speelgoed waar het kind vaak mee speelt. Het is handig speelgoed mee te nemen dat niet gauw zoek raakt of stuk gaat. Als je kind ziek is of zich verveelt kan wat vertrouwd speelgoed, dat je achter de hand hebt gehouden, een welkome afleiding of troost zijn. Als je gaat kamperen, laat je kind dan thuis vast aan het campingbedje wennen, zo komt het niet ineens in een vreemd land en vreemd bed terecht.

Waar gaan we heen?
Het is natuurlijk mogelijk om lekker dicht bij huis te blijven en zo af een toe een dagje naar strand of bos te ondernemen.
Of misschien boek je wel een weekje in een bungalowpark of camping hier in Nederland. Het voordeel hiervan is dat de reistijd beperkt blijft, het eten vertrouwd is en dat je, mocht het niet bevallen, je zo weer thuis bent. Maar ook heel leuk is het om met de kids naar het buitenland te trekken. Ook dat kan op veel verschillende manieren. Het verblijf kan een bungalowtent of caravan zijn (compleet ingericht of zelf meenemen), een appartement of hotel. Alle vormen zijn geschikt voor verblijf met kleine kinderen, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Praktische tips voor uw verblijf
Heb je eenmaal een verblijf in gedachten, verzeker je er dan van dat het voor zowel jou en je kind een geweldige vakantie gaat worden door van te voren al aan een aantal zaken te denken en dit te regelen. Informeer van te voren of er faciliteiten voor kinderen zijn, zoals een box, peuterbadje, kinderstoel etc. en dan is het zover, de tocht begint.

Op vakantie met de auto
Het is met een baby/peuter heel goed mogelijk om met de auto op vakantie te gaan. Zelfs lange reizen zijn goed te doen als je je aan een aantal dingen houdt: 

  • Rijd niet langer dan 1,5 a 2 uur achtereen, als je stopt zorg ervoor dat je kind dan ook de nodige beweging krijgt, neem een plaid mee en leg die in het gras zodat je baby even heerlijk kan rekken en strekken
  • Doe bij warmte maar 1 raam open, 2 tegen elkaar open gaat tochten
  • Zet de auto indien mogelijk bij de stop in de schaduw
  • Houd speelgoed bij de hand, koop desnoods zo’n handige speelgoedzak die je aan je autostoel kunt bevestigen
  • Houd eten en drinken bij de hand, bewaar baby’s melk in de koelbox en zorg ook voor extra water, dit zul je nodig hebben voor je flessenwarmer, deze zijn nl. ook verkrijgbaar voor in de auto
  • Een nat washandje of tissue kan af en toe een heerlijke verfrissing zijn
  • Neem bandjes of cd’s mee met kinderliedjes en zing voluit mee, je kleine vindt het prachtig en het is een leuk tijdsverdrijf

Verstopte oren tijdens de vliegreis
Ga je met het vliegtuig, dan heb je geluk. Je mag met je kinderwagen vaak als een van de eersten naar binnen en weer naar buiten. De steward of stewardess staat aan het einde van de reis weer klaar met je baby’s limousine. Geef je baby tijdens het stijgen en het landen de borst of de fles, dit voorkomt druk op de oortjes en een huilbui.

Zon, zee en strand
Ook al staat het zo heerlijk zo’n lekker bruin velletje, te veel zon is niet goed. Zeker niet voor kleine kinderen, een behoorlijke verbranding kan bij een baby blijvende schade tot gevolg hebben.

Tips bij zonneschijn:

  • Leg je baby niet in de volle zon en indien mogelijk op een koele plek
  • Een boom of parasol kan hierbij een helpende hand bieden
  • Wil je peuter lekker in de zee of in het zand spelen, laat ze dan bij voorkeur niet bloot rondhuppelen maar trek een katoenen t-shirt aan en zo’n lief zonnemutsje of stoere baseballcap
  • Smeer je kind regelmatig in met zonnebrandmiddel met een hoge factor (25 of hoger) om verbranding te voorkomen, vooral schouders en nek zijn zeer kwetsbaar.
  • Wat te doen als je kindje toch verbrand is
  • Zoek een douchecabine op en spoel gedurende enige tijd met koud water, dit koelt de huid weer enigszins af. Vervolgens kun je een dikke laag yoghurt op de verbrande plekken leggen of plakjes komkommer. Een speciale after sun creme kan ook verlichting geven. Lees weer eerst goed op de verpakking of het wel geschikt is voor baby’s of informeer bij je drogist.
  • Is de verbranding zo ernstig dat er blaren opkomen, raadpleeg dan een arts. 

Reageer op artikel:
Vakantie
Sluiten