Vaderschap maakt mannen rustig

Bij kersverse vaders daalt het mannelijke hormoon testosteron gemiddeld met een kwart. Bij sommigen was er zelfs een daling te zien met de helft. Dit zorgt ervoor dat het vaderschap de man rustiger maakt. Minder agressief, sterke vaderlijke gevoelens en lagere kans op overspel.

Daarbij hebben papa’s die per dag een paar uur voor hun kindje zorgen minder testosteron in het lichaam dan die niet voor hun baby zorgen. Dit zou een duidelijke aanwijzing zijn dat ook mannen biologisch gezien 

zijn ‘voorgeprogrammeerd’ om voor kinderen te zorgen. Deze uitslagen komen van een studie die de Filippijnse onderzoekers aan de universiteit van San Carlos deze week publiceerden in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De testosteronspiegel van 624 mannen werd vijf jaar lang gevolgd. En wat bleek? Het testosterongehalte daalde op het moment dat de man vader werd. Ruim één jaar na de bevalling was de testosteronspiegel nog veel lager dan die van kinderloze mannen. 

Het was al bekend dat mannen die net een vader zijn geworden minder testosteron in hun systeem hebben. Echter het was onduidelijk of dat een gevolg is van het krijgen van kinderen of dat deze groep van nature minder bedeeld is met testosteron.
Uit een eerder experiment bleek al dat mannen met een overvloed aan dit mannelijk hormoon veel minder sterk reageren op het gehuil van hun baby dan mannen met minder testosteron.

Bron: De Telegraaf
 

Reageer op artikel:
Vaderschap maakt mannen rustig
Sluiten