Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Vaderschap brengt man tot bedaren

Minder agressief, sterke vaderlijke gevoelens en lagere kans op overspel. Bij nieuwbakken vaders daalt het mannelijke hormoon testosteron gemiddeld met een kwart. Bij sommigen was er zelfs een daling te zien met de helft. Dit zorgt ervoor dat het vaderschap de man letterlijk tot bedaren brengt.

Daarbij hebben papa’s die per dag een paar uur voor hun kindje zorgen minder testosteron in het lichaam dan die niet voor hun baby zorgen. Dit zou een duidelijke aanwijzing zijn dat ook mannen biologisch gezien zijn ‘voorgeprogrammeerd’ om voor kinderen te zorgen.

Kinderloze mannen
Deze conclusies blijken uit een studie die de Filippijnse onderzoekers aan de universiteit van San Carlos deze week publiceerden in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De testosteronspiegel van 624 mannen werd vijf jaar lang gevolgd. En wat bleek? Het testosterongehalte daalde op het moment dat de man vader werd. Wel neemt het effect met de jaren iets af, maar is toch langdurig waar te nemen. Ruim één jaar na de bevalling was de testosteronspiegel nog veel lager dan die van kinderloze mannen. Ook de man zou dus volgens dit onderzoek lopen aan de leiband van zijn hormonen. Testosteron zorgt immers voor een agressiever gedrag, een hoger libido en een grotere vruchtbaarheid.

Minder sterk
Het was al bekend dat mannen die net een vader zijn geworden minder testosteron in hun systeem hebben. Echter het was onduidelijk of dat een gevolg is van het krijgen van kinderen of dat deze groep van nature minder bedeeld is met testosteron.

Uit een eerder experiment bleek al dat mannen met een overvloed aan dit mannelijk hormoon veel minder sterk reageren op het gehuil van hun baby dan mannen met minder testosteron.

Bron: De Telegraaf 

Reageer op artikel:
Vaderschap brengt man tot bedaren
Sluiten