Petra
Petra Shops & reviews 25 Nov 2017

Vacuvita – houdt voedsel écht langer vers! [Review]

Het liefst kom ik zo min mogelijk in de supermarkt. Zeker met drie kids zijn zulke bezoekjes altijd een heel gedoe. Daarom sla ik graag groot in, en probeer ik maar 1x per week boodschappen te doen. Helaas lukt dat bijna nooit helemaal. Want behalve van efficiënt houd ik ook van vers en gezond. Groente en fruit een week lang vers houden is helaas lastig. Nu zag ik laatst de producten van Vacuvita, waarmee voedsel veel langer vers gehouden kan worden. Benieuwd of het werkt, dus hoog tijd voor een test!

Wat is Vacuvita?

Vacuvita is een Nederlands bedrijf uit Den Haag. Grappig detail: het is een van de eerste succesvolle bedrijven dat is opgericht met behulp van crowdfunding. De missie van Vacuvita is het langer vers houden van voedsel. Hiervoor is een speciaal systeem ontwikkeld, dat bestaat uit opbergdozen en tassen. Deze spullen vormen een handige toevoeging aan de keuken, waardoor ze jarenlang met plezier gebruikt zullen kunnen worden. Heel iets anders dus dan al die zogenaamd handige keukenmachines, die na twee keer gebruiken achterin de kast belanden! Vacuvita heeft een speciaal systeem ontwikkeld, waarmee je voedsel vacuüm kan bewaren in een paar simpele stappen. Voedsel besparen zonder dat het veel tijd kost, dus!

Voor wie is Vacuvita?

Weet jij dat we per persoon per jaar wel 40 kilo voedsel weggooien? Vacuvita belooft dat je met behulp van hun bewaarsysteem veel minder hoeft weg te gooien. Voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt, kan dit dus een mooi systeem zijn. En dan vooral voor mensen die normaal gesproken geen tijd hebben om veel aandacht aan dergelijke dingen te besteden (denk; ouders met jonge kinderen;)). Natuurlijk kan dit ook een mooie optie zijn voor mensen die letten op hun budget. Voedselverspilling kost geld en het is logisch dat je dat het liefst wilt voorkomen.

Vacuvita bewaren ervaringen

De voordelen van Vacuvita

Tijdens het gebruik van Vacuvita bemerkte ik een aantal voordelen:
• Van tevoren was ik een beetje sceptisch, omdat ik bang was dat het systeem veel tijd zou kosten. Met een druk gezin heb ik geen tijd om van alles in kleine stukjes te moeten snijden en in de juiste bewaardoos te moeten stoppen. In de praktijk blijkt dit heel erg mee te vallen. Het is juist ontzettend simpel in gebruik. Heb je een pak koekjes geopend en wil je de resterende koekjes bewaren? Dan kun je de open verpakking met koekjes en al zo in de Home Base stoppen. Bij het afsluiten trekt de Home Base vacuüm, waardoor er geen lucht bij komt. Hierdoor kun je de koekjes weken langer bewaren dan normaal. Zelfs mijn bewaarblik dat ik normaal gebruik voor de koekjes haalt het dan niet bij de Home Base!
• Zit de Vacuvita Home Base vol? Dan kun je er bewaarzakken en -dozen bij aanschaffen. Deze kun je met behulp van de Home Base ook vacuüm zuigen. Dit gebeurt met slechts één druk op de knop. Inmiddels gebruik ik het daarom ook al voor voedsel dat in de vriezer bewaard moet worden;
• Stiekem ben ik wel van de technische snufjes, zolang die snufjes het leven maar makkelijker maken in plaats van moeilijker. De Vacuvita App vind ik een geweldige uitvinding. Met behulp van de app kun je het voedsel dat je vacuüm verpakt scannen. Zo kun je vanuit de supermarkt zo even checken wat je thuis nog hebt liggen. Ook weer een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan!

Nadelen van Vacuvita

Er vielen me tijdens het gebruik ook een paar nadeeltjes op:
• Handig, al die bakken en zakken, maar het neemt allemaal wel flink wat ruimte in beslag. Natuurlijk ben je aan al dat voedsel sowieso al ruimte kwijt, maar al die losse verpakkingen passen bij mij wel net wat makkelijker in de kast;
• Nog zo’n dingetje: de boxen zijn ondoorzichtig, waardoor je vanaf de buitenkant niet kan zien wat er in zit. Dit probleem kun je oplossen door de app te gebruiken, maar dat is natuurlijk niet altijd even praktisch;
• Je kunt met Vacuvita heel wat geld besparen. Helaas zit daar wel een instapprijs aan vast die voor veel mensen best een drempel kan zijn. Om van start te kunnen gaan met de Home Base en wat extra bewaardozen en -zakken moet je al gauw rekenen op zo’n 300 euro. Let wel; dat bedrag zal je uiteindelijk terugverdienen, dus het kan de investering best waard zijn!

Andere ervaringen met dit product

De reviews die online zijn te vinden zijn praktisch allemaal positief. Het product zelf wordt zeer positief beoordeeld, maar ook over de klantenservice zijn veel tevreden reacties te vinden. Handige tip van een van de reviewers: stop geen vochtige etenswaren bij droge etenswaren in één box. Je zult dan namelijk merken dat de droge etenswaren het vocht van de vochtige etenswaren overnemen. En dat levert dus géén brosse koekjes op…

Alternatieven voor Vacuvita

Er zijn verschillende alternatieven als het gaat om vacuüm verpakken van voedsel. Er zijn ook grote verschillen op het gebied van gebruik en prijs. Zo kun je kiezen voor een apparaat dat alleen geopende verpakkingen weer luchtdicht kan afsluiten. Je bent dan voor een paar tientjes klaar. Nadeel is dat niet iedere verpakking zich leent voor deze manier van afsluiten. Je kunt daarom ook kiezen voor een vacuümmachine van bijvoorbeeld Bestron of Princess. Hierbij doe je het voedsel in bijpassende plastic tasjes, die vervolgens in de machine vacuüm worden gezogen. Nadeel hierbij is dat je altijd passende plastic zakken nodig hebt. Dat is bij de Vacuvita Home Base niet noodzakelijk.

Vacuvita: top of flop?

Ik denk dat Vacuvita wel een gat in de markt van het vacumeren heeft ontdekt. De vacuümmachines die tot nu toe op de markt waren gebracht, hebben als nadeel dat de procedure heel bewerkelijk is. De Home Base van Vacuvita is juist heel makkelijk in gebruik. Wanneer je minder voedsel wilt verspillen (goed voor milieu en portemonnee!) is Vacuvita wat mij betreft een top!

Reageer op artikel:
Vacuvita – houdt voedsel écht langer vers! [Review]
Sluiten