Trakteren op school

Een leuk onderdeel van jarig zijn is dat je op school mag trakteren nadat iedereen je luidkeels heeft toegezongen. Het is duidelijk dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, dus kan het soms lastig zijn om iedereen een lekkere traktatie aan te bieden. Om de kans te vergroten dat iedereen in de klas kan meegenieten van de verjaardag van jouw kind moet je als ouder rekening houden met een aantal punten.

Vegetarisch, allergieën, geloof of levensovertuiging
Informeer van tevoren of er ook kinderen in de klas zitten die om verschillende redenen bepaalde etenswaren niet mogen hebben. Vaak is de leraar de aangewezen persoon om dit even aan te vragen omdat die daar meestal wel van op de hoogte is. Vooral met traktaties die vleeswaren bevatten moet je tegenwoordig goed oppassen. Het kan zijn dat klasgenootjes van hun geloof bijvoorbeeld geen varkens- of rundvlees mogen eten, of dat ze helemaal geen vlees mogen hebben omdat ze vegetarisch zijn. Anderen kunnen allergisch zijn voor kleurstoffen of sommige E-nummers. Het wordt pas gevaarlijk als kinderen uit medische redenen een aantal voedingsstoffen niet mogen eten of drinken. Houdt hier daarom altijd ernstig rekening mee en biedt deze kinderen een alternatieve traktatie.

Zelf traktaties maken
Je kan zo een lekkere traktatie uit de winkel halen, maar het is veel leuker en persoonlijker om zelf een leuke traktatie te maken. Ook is het een fijne activiteit om de kinderen in de voorbereiding van de verjaardag te betrekken.

Als je creatief bent kan je van allerlei etenswaar mooie dingen maken. Hier volgen een paar tips en ideeën hoe je een lekkere traktatie op een leuke manier kan maken en presenteren.

Hartige hapjes
Een traktatie hoeft voor kinderen niet altijd snoep te zijn. Ook hartige hapjes als kaas, worst of fruit gaat als zoete koek naar binnen. Zo kan je bijvoorbeeld mooie figuurtjes van dieren maken. Door gebruik te maken van satéprikkers of lint en wat creativiteit creëer je fantastische vormen van muisjes, slangen of andere dieren. Je kan het natuurlijk ook simpel houden door bijvoorbeeld worst of kaas in een originele vorm te snijden met een vlaggetje erin met daarop de leeftijd.

Snoep, koekjes of cake
Kinderen vinden het altijd leuk om koekjes of cakejes te bakken, en het ruikt ook nog eens zo lekker! Als je koekjes gaat bakken om te trakteren doe je dat bij voorkeur met leuke bakvormpjes in de vorm van een lievelingsdier of de leeftijd van de jarige. Kies je liever voor snoepgoed? Dan kan je dit op een originele manier presenteren. Maak bijvoorbeeld van een Mars een vlinder door er vleugels aan de zijkant in te prikken. Vooral met spekjes kan je met een beetje creativiteit de leukste dingen maken zoals ijsco’s, dieren en poppetjes.
 

Traktatie tips:

  • Ten eerste moeten de traktaties makkelijk mee te nemen zijn, als je voor school wilt trakteren wil je natuurlijk niet dat je mooie knipwerk helemaal verkreukeld aankomt. Zorg er dus voor dat je traktaties gemaakt zijn uit stevig karton in een grote stevige doos of krat.
  • Let goed op hoe oud de kinderen zijn. Er zijn mensen die harde snoepjes in een traktatie doen, die kleine kinderen nog niet allemaal kunnen eten. Kijk dus goed op de verpakking van voorverpakt snoep en let even op of het wel geschikt is voor kinderen.
  • Doe eens wat leuks voor de leerkrachten! Kom niet met chocolaatjes aan. Dat doet iedereen namelijk! Leerkrachten kun je tegenwoordig heel blij maken met bijvoorbeeld zakjes cup-a-soup, of andere hartige versnaperingen.
  • Let ook op allergiën. Je kunt natuurlijk niet weten wie van de kinderen in de klas allemaal een allergie hebben en welke, maar doe er bijvoorbeeld een of twee extra traktaties bij die iets andere bevatten voor kinderen die bijvoorbeeld vegetarisch zijn of geen koemelk mogen.
  • Een heel leuk idee voor kindertraktaties is natuurlijk fruit! Het is lekker zoet en nog gezond ook! Kijk alleen wel uit dat je bijvoorbeeld geen prikkers in het fruit zet als traktatie, hierdoor kan het fruit sneller bederven dan je zou willen.
  • Houd traktaties klein en maak ze niet te calorierijk. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren. Dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Het is dan minder slecht voor het gebit.

Bron:www.kinderfeest-verjaardag.nl
 

Reageer op artikel:
Trakteren op school
Sluiten