Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Toch zwanger!

 

Van de stellen die minder vruchtbaar zijn, raakt uiteindelijk toch bijna drie op de vier vrouwen zwanger. Bij ongeveer vier op de tien koppels lukt het spontaan, bij ongeveer 60 procent was een behandeling, zoals IVF en ICSI, nodig.

Dit blijkt uit een woensdag naar buiten gebracht onderzoek onder 2500 Nederlandse stellen.

De onderzochte stellen probeerden al meer dan een jaar zwanger te raken en waren met hun kinderwens naar het ziekenhuis doorverwezen. Van de onderzochte vrouwen raakte uiteindelijk 28 procent niet zwanger. ”Slechts een klein gedeelte van hen kan écht geen kinderen krijgen. De meesten haakten af, omdat bijvoorbeeld de behandeling te belastend was of de relatie stuk liep’’, aldus Brandes.
IVF
Sinds de invoering van IVF (reageerbuisbevruchting) in 1978 kunnen stellen die moeite hebben om kinderen te krijgen, na een aantal behandelingen toch zwanger raken. Vooral paren die last hebben van eileiderproblematiek, endometriose of slecht zaad, hebben baat bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
Na haar promotie gaat Brandes werken aan een betere en uitgebreidere voorlichting voor stellen die verminderd vruchtbaar zijn.

Reageer op artikel:
Toch zwanger!
Sluiten