Tips zwangerschapsmisselijkheid
Als je je zorgen maakt over de mate van de misselijkheid, hou dan bij hoe vaak je overgeeft en hoeveel je nog kunt eten en drinken zodat je dit met de huisarts of de verloskundige kunt bespreken. Ervaar je bovenstaande symptomen, neem dan zeker contact op met je huisarts of verloskundige zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.
De misselijkheid bij HG wordt vaak verergerd door bepaalde triggers, zoals geluid, licht, beweging, allerlei geuren (Miriam Erick, auteur van het boek Managing Morning Sickness, geeft aan dat vrouwen met HG last hebben van een radar-neus, ze nemen alle geuren zeer versterkt waar en kunnen bepaalde geuren van meters afstand oppikken) of het zien of horen praten over voeding.
Uit onderzoek blijkt dat HG vaak beter wordt rond de 20e week, maar iets minder dan de helft van de vrouwen met HG heeft dit in meer of mindere mate de hele zwangerschap. Soms zelfs tot de bevalling aan toe. Voor hen is bevallen een enorme opluchting, want praktisch meteen daarna vallen de symptomen van HG weg en kunnen ze weer normaal eten.
Wat wel en niet werkt om de symptomen van HG te verlichten is zeer persoonlijk, ook omdat HG in zo veel verschillende variaties voorkomt. Sommige vrouwen hoeven bijvoorbeeld niet over te geven, maar zijn wel zo misselijk dat ze niets kunnen eten of drinken. Sommige vrouwen hebben tot de bevalling last van HG en bij andere wordt het duidelijk minder gedurende de zwangerschap.
- Algemeen kunnen de volgende tips behulpzaam zijn:
- Luister naar je lichaam! Probeer niet meer te doen dan je kunt en neem heel veel rust. Voel je daar ook niet schuldig over, zoals je hierboven al hebt gelezen is HG ingrijpend en heeft het veel invloed op je lichaam
- Vraag om de hulp die je nodig hebt, mensen in je omgeving willen graag helpen maar hebben soms geen idee wat ze kunnen doen. Vraag hulp bij boodschappen doen, het huishouden, oppassen of gewoon of ze even bij je willen zitten zodat je niet zo alleen bent
- Vergeet niet dat HG een ziekte is die tijdens de zwangerschap opduikt, net als bekkeninstabiliteit, zwangerschapsvergiftiging of het HELPP-syndroom. Het zit niet tussen je oren, je bent niet gek aan het worden, je stelt je niet aan, je zoekt niet naar aandacht door over te geven, je hebt geen eetstoornis, je hebt wel last van een zwangerschapsziekte. Hyperemesis Gravidarum is ook als zodanig opgenomen in de database van de National Organization of Rare Disorders (de Nationale Organisatie van zeldzame stoornissen) in Amerika
- Als de misselijkheid een beetje afneemt, kan het verstandig zijn om een verwijzing van de huisarts te vragen voor revalidatiefysiotherapie. Zo kun je er voor zorgen dat je je kracht en energie weer opbouwt zodat je de bevalling aan kunt. Een fysiotherapeut kan ook aan huis komen als je niet in staat bent om naar de praktijk te gaan. Je kunt dit eventueel combineren met een individuele zwangerschapscursus, een mensendieck- of cesartherapeut zou je hierbij kunnen helpen bijvoorbeeld.
Als vrouwen met HG weer in staat zijn om enigszins iets binnen te houden, zie je vaak dat zij enorm sterke voorkeuren voor bepaalde voedingsmiddelen ontwikkelen. Het is belangrijk om deze voorkeuren te volgen, ook al is het betreffende voedingsmiddelen niet de gezondste keuze. Als je zo veel overgeeft als bij HG, dan is elke calorie die binnen blijft een gewonnen calorie. Bovendien bevat elk voedingsmiddel ook goede bouwstoffen. Probeer dus voor jezelf na te gaan welke eten en drinken aanspreekt, test hierbij ook uit of de temperatuur van eten en drinken uitmaakt of je het wel of binnen houdt. Koude dranken en etenswaren hebben minder geur en kunnen je gevoel van smaak verminderen. Dat kan er voor zorgen dat het eten van deze dingen minder misselijkheid opwekt. Probeer bijvoorbeeld verschillende soorten shakes (waarin je ook fruit kunt verwerken), waterijsjes, roomijs, ijswater of koude soepen zoals gazpacho.
HG heeft een grote lichamelijke een geestelijke impact op vrouwen die hier aan lijden. Door de verschillende symptomen worden vrouwen met HG ernstig gehinderd in hun dagelijkse bezigheden, zijn ze vaak niet in staat te werken en hebben zij soms ook verzorging nodig. Verder zorgt het aanhoudende gevoel van misselijkheid en overgeven ervoor dat je kunt gaan twijfelen aan de zwangerschap en hebben sommige vrouwen het gevoel dat ze een dergelijke zwangerschap niet aankunnen. Deze gevoelens komen vaak voor en het is erg belangrijk om hierover te praten met je partner en je zorgverleners. Ook gevoelens van woede (waarom kan ik niet normaal zwanger zijn), onbegrip (als je de zoveelste tip krijgt om een kaakje te nemen voor je op staat), schuldgevoel (omdat je durft te twijfelen aan je zwangerschap en het niet fijn vindt om zwanger te zijn of omdat je niet in staat bent gezond te eten) en angst (omdat je niet zeker weet of jij en de baby de zwangerschap wel gaan overleven) komen vaak voor en ook hier is het devies: draag het niet alleen en praat erover!