Petra
Petra Gezondheid baby 7 Oct 2011

Tips tegen Diarree

Als baby’s en peuters diarree hebben, moet je snel contact opnemen met de huisarts. Jonge kinderen en vooral baby’s verliezen bij diarree veel vocht waardoor ze snel kunnen uitdrogen. Als uw baby twee voedingen niet wil drinken en misschien ook nog overgeeft, is de kans op uitdroging nog groter. De huisarts kan dan middelen voorschrijven om de diarree op te heffen. In ernstige gevallen kan hij jou met jouw kind doorsturen naar het ziekenhuis.

Probeer wanneer een groter kind diarree heeft, eerst te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn van de diarree. Houdt de diarree na een dag nog aan of maakt uw kind een zieke indruk, raadpleeg dan uw huisarts. Doe dit meteen als uw kind ook last heeft van: bloed en slijm bij de ontlasting, koorts, sufheid, weinig plassen, hevige buikpijn of krampen.

Wat kun je zelf doen?

  • Bij baby’s

Bij zuigelingen kun je zelf niet zoveel doen aan diarree. Wees alert wanneer uw baby door diarree veel vocht verliest en niet wil drinken. Waarschuw de huisarts als de diarree niet binnen twee voedingen stopt. Ondertussen kun je als je borstvoeding geeft, daar gewoon mee doorgaan. Was uw handen goed nadat je je baby hebt verschoond. Diarree is meestal besmettelijk en een goede hygiëne is dus heel belangrijk.

  • Bij kinderen vanaf één jaar

Bij kinderen die één jaar of ouder zijn, moet je vooral proberen om het verloren vocht aan te vullen. Laat uw kind daarom zo vaak en zo veel mogelijk drinken. Geef bij voorkeur thee, bouillon, water of verdund vruchtensap. Geef vooral niet te veel melkproducten, appelsap of onverdund vruchtensap en zeker geen koolzuurhoudende dranken. Zorg dat de vloeistof niet te warm of te koud is.

Uw kind zal niet veel willen eten, maar probeer toch wat vast voedsel te geven, een beschuitje, wat rijst en groente. Een kind met diarree kan gerust vezelrijke voeding blijven eten, zoals groenten, fruit en volkorenbrood.

Tips om diarree te voorkomen?

  • Diarree is meestal zeer besmettelijk. Zorg daarom voor een goede persoonlijke hygiëne. Was uw handen na het verschonen van uw kind. Wen uw kinderen eraan om hun handen met zeep te wassen als ze op de wc zijn geweest en voordat ze gaan eten.
  • Was uw handen en het kookgerei regelmatig, vooral na het aanraken van rauw vlees. Gebruik verschillende snijplanken voor vlees en groenten. Een snijplank kun je na gebruik het beste schoonborstelen met een beetje schuurmiddel.
  • Bewaar je eten koel, het liefst in de koelkast.
  • Let op de uiterste houdbaarheidsdatum. Gooi voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, weg.
  • Breng het eten altijd goed aan de kook. Bak of grilleer varkensvlees en kip door en door, zodat het goed gaar wordt. Let erop dat gebarbecued vlees, vooral kip, ook van binnen gaar is.

Tips voor op reis
In het buitenland lopen uw kinderen meer kans om diarree te krijgen dan in Nederland, zeker in (tropische) landen waar de hygiënische omstandigheden slechter zijn en het drinkwater minder betrouwbaar is. Let daarom op de volgende zaken:

  • Wees kritisch bij alles wat uw kind eet en drinkt.
  • Laat uw kinderen hun handen goed wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat ze gaan eten. Dit vermindert de kans dat ze via het eten besmet worden met ziekteverwekkende bacteriën.
  • Drink mineraalwater, melk en limonade uit flesjes, blikjes of pakjes. Niet overal is het water uit de kraan te drinken. Let erop dat consumpties op een terras uit een ongeopende fles komen. Gebruik geen ijsblokjes en eet alleen verpakte ijsjes.
  • Kook water voor koffie en thee goed door.
  • Eet geen ongekookt (rauw) voedsel en rauwkost (salades). Geef uw kind geen rauwe vis, schelp- of schaaldieren.
  • Schil fruit altijd zelf.
  • Was fruit en rauwkost met ‘flessenwater’.
  • Zelf koken of bij iemand thuis eten is veiliger dan eten in restaurants of cafeetjes. Eet vooral niets van stalletjes of kraampjes. Breng het eten altijd aan de kook. Zorg voor een goede hygiëne bij het klaarmaken van eten.
  • Bewaar etenswaren zo koel mogelijk en zo, dat er geen ongedierte bij kan.
  • Bekijk of zwemwater veilig is voordat je je kinderen laat zwemmen in een riviertje, meer of haventje. Zoet, stilstaand water kan een infectiebron zijn, zeker bij warm weer. In zee zwemmen is minder riskant.
  • Laat uw kinderen hun mond dichthouden onder de douche.

ORS
In het buitenland kun je misschien niet snel een arts bereiken. In afwachting van de dokter kun je dan alvast ORS aan uw kind geven, om het vochtverlies aan te vullen. ORS is een speciaal preparaat met zouten en suikers dat je in water moet oplossen. ORS-junior is speciaal voor baby’s, peuters en kinderen tot 6 jaar. ORS en ORS-junior zijn vrij verkrijgbaar en het is verstandig om dit vanuit Nederland mee te nemen op vakantie.

Hoe verder?
Kinderen hebben vaker diarree dan volwassenen. Dikwijls gaat het om een onschuldige buikloop die vanzelf weer overgaat. Heeft het kind echter ook andere klachten zoals buikpijn en misselijkheid en houdt de diarree langer dan een dag aan, ga dan naar uw huisarts. Doe dit in elk geval als het kind ernstige diarree heeft, een suffe indruk maakt of als er bloed bij de ontlasting zit.

Bron: Maag Lever Darm stichting

 

Reageer op artikel:
Tips tegen Diarree
Sluiten