40 weken zwanger [strippen, inleiden of toch nog afwachten?]

Ben je 40 weken zwanger? Dan mag de baby nu toch echt wel komen! Zoals je waarschijnlijk al weet of te horen hebt gekregen is dit een van de laatste weken van je zwangerschap. Bij veel vrouwen is dit zelfs een van de laatste dagen en sommige vrouwen zijn twee weken geleden al bevallen van hun kindje. Per persoon verschilt het dus wanneer de baby geboren wordt. Aan het begin van een zwangerschap krijg je wel te horen dat een zwangerschap 40 weken duurt, maar in feite bevalt slechts 5% van de vrouwen ook echt op de uitgerekende datum. Het is nu slechts een kwestie van afwachten tot de baby naar buiten wil komen.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Wachten op de geboorte

De baby en jij zitten als je 40 weken zwanger bent in principe in hetzelfde schuitje. Jij ziet op tegen de bevalling, maar voor de baby is het ook geen pretje om geboren te worden, aangezien hij of zij wordt weggehaald uit zijn of haar vertrouwde en veilige omgeving. Als de baby geboren is zal hij/zij moeten wennen aan alle nieuwe geluiden en het licht dat veel feller is dan in de buik. Je baby kan in de eerste 40 dagen dat hij of zij geboren is ook nog niet goed zien. Het is voor je baby nog even wennen en je kleine zal de eerste tijd nog het liefst in foetushouding liggen. Wanneer hij of zij opmerkt dat er buiten de buik veel meer ruimte is, zal dit langzamerhand veranderen.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Normaal gesproken ligt de baby veel te slapen, maar zodra hij/zij de vliezen hoort breken wordt je kleine wakker. De baby komt nu in de baarmoederwand terecht. Het is tijd voor jouw kleine mannetje of meisje om geboren te worden!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

40 weken zwanger

De uitgerekende datum

Aan het eind van deze week, week 40, is officieel je uitgerekende datum bereikt. Wist je dat slechts 5 procent van de vrouwen ook daadwerkelijk bevalt op de uitgerekende datum? Het zal voor jou dus naar alle waarschijnlijkheid op een andere dag zijn. Voor sommigen zelfs een week of twee eerder of later. Het is dus echt een kwestie van afwachten deze laatste weken.

Het is belangrijk om in deze laatste week van je zwangerschap te relaxen. Kijk dus een leuke film, serie of lees een goed boek. Zorg ervoor dat de laatste klussen in het huis door je partner of iemand anders worden gedaan. Het is bijna tijd. Je bent er bijna!

Kwaaltjes bij 40 weken zwangerschap

Ook als je 40 weken zwanger bent kun je last hebben van allerlei symptomen. Veel van deze klachten zul je al herkennen vanuit eerder weken van je zwangerschap. We zetten nogmaals een aantal veelvoorkomende klachten voor je op een rijtje.

Menstruatiepijn en harde buiken als je 40 weken zwanger bent

Je lichaam is zich druk aan het voorbereiden op de bevalling. Hierdoor kan je klachten krijgen als je harde buiken en menstruatiepijn. Harde buiken zijn eigenlijk oefeningen om het lichaam voor te bereiden op de weeën tijdens de bevalling. Het is dus goed dat je ze hebt, al kunnen ze best vervelend zijn. Ook menstruatiepijn is een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Lichte weeën kunnen hetzelfde gevoel geven als de pijn die je voelt tijdens je menstruatie. Het is nu dus afwachten of ze doorzetten. Als de weeën toenemen in intensiteit en frequentie is dat een teken dat de bevalling van start is gegaan. Bel dus de verloskundige of gynaecoloog als dit het geval is!

Buikpijn en misselijkheid in week 40 van je zwangerschap

Ook als je 40 weken zwanger bent kun je nog last hebben van buikpijn en misselijkheid. Ook diarree kan voorkomen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de zwangerschapshormonen in je lichaam. En omdat je baby nu zo groot is, raken de darmen wat in de verdrukking. Het is aan te raden om nu niet te grote hoeveelheden voedsel achter elkaar te eten. Je kunt beter om de paar uur een beetje eten, in plaats van drie flinke maaltijden per dag te eten. Zo verklein je de kans dat je misselijk wordt of dat je darmen op beginnen te spelen.

Strippen of inleiden

Het kan zijn dat je baby als je 40 weken zwanger bent er aan toe is om geboren te worden, doordat je kleine bijvoorbeeld onvoldoende voedsel over heeft in de baarmoeder. Dan kan de verloskundige of gynaecoloog besluiten om je te strippen om de bevalling in te leiden. Hierover kon je al lezen bij week 39. Strippen kan alleen als de baarmoedermond al wat week is. Als dat nog niet het geval is kan de bevalling ingeleid worden door het inbrengen van een bepaald hormoon (prostaglandine) in je vagina. Door dit hormoon wordt de baarmoedermond soepeler, waardoor je als het nodig is daarna alsnog gestript kan worden.

Doen als je 40 weken zwanger bent: meest gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen met betrekking tot de 40e week van de zwangerschap. Hieronder gaan we in op alle vragen die zijn gesteld zodat iedereen op de hoogte is van de antwoorden:

Ik ben 40 weken zwanger en heb last van mijn darmen. Zijn dit normale darmkrampen? Ik heb het gevoel dat mijn darmen van slag zijn.

Dit is een lastige vraag. Zeker wanneer je zwanger bent van je eerste kindje, kan het moeilijk zijn om darmkrampen en (oefen)weeën uit elkaar te houden. Merk je dat de krampen steeds heviger worden en dat er een patroon in ontstaat? Dan is de kans groot dat het gaat om weeën en niet om darmkrampen. Het is dan aan te raden even te overleggen met je verloskundige.

Ik heb nu ik 40 weken zwanger ben last van urineverlies. Wat kan ik hier tegen doen?

Je zal het waarschijnlijk al wel hebben gemerkt, dat je de laatste weken bij het lachen of hoesten af en toe wat urine verliest. Dit is volkomen normaal, maar natuurlijk best vervelend. We leggen je graag uit wat je kunt doen om dit te verminderen:

  • Je kan je bekkenbodemspieren trainen om te zorgen dat deze niet verslappen tijdens je zwangerschap. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen;
  • Ga vooral niet minder drinken, want dit kan slecht voor jou en je baby zijn;
  • Voel je geen aandrang om naar het toilet te gaan? Dan raden we je alsnog aan om geregeld naar het toilet te gaan om je blaas te legen;
  • En wacht al helemaal niet tot je blaas helemaal vol zit, want dan is de kans op ongelukjes extra groot.

Mijn baby beweegt veel of is juist heel rustig. Wat moet ik hiervan denken? Is er iets aan de hand? Sta ik op het punt om te bevallen?

Bij iedere zwangerschap zal je tijdens je 40e week andere dingen ervaren en dat geldt ook voor elke vrouw. Bij de ene vrouw zal de baby erg druk zijn en bij de andere vrouw zal ze merken dat de baby minder beweegt. Wat moet je doen als je merkt dat je baby veel beweegt of erg rustig is?

Baby erg actief in week 40

Wanneer je merkt dat je baby erg actief is kan het wel eens zijn dat de bevalling nadert. Je baby gaat zich nu namelijk voorbereiden op de reis naar onze wereld. Doordat de baby zo actief is kan het zijn dat je pijn krijgt als de baby beweegt. Het kan als pijnlijk worden ervaren door de steken. In dit geval is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je het gevoel hebt dat er iets mis is vanwege de actieve baby is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis. Zijn je vliezen gebroken? Dan weet je natuurlijk wat je te doen staat!

Baby beweegt niet in week 40

Een van de meest enge momenten voor een vrouw is wanneer de baby niet meer beweegt. Aan het einde van de zwangerschap kan dit normaal zijn, aangezien de baby geen ruimte meer over heeft om te bewegen. Toch is het zo dat je je baby een paar keer per dag moet voelen. Wanneer dit niet meer het geval is is het belangrijk om direct contact op te nemen met je ziekenhuis. Het is dus belangrijk om te luisteren naar je gevoel.

Meer lezen? Lees over 39 weken zwangerschap.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Reageer op artikel:
40 weken zwanger [strippen, inleiden of toch nog afwachten?]
Sluiten