20 weken zwanger – echo van je buik

20 weken zwanger? Dan gaat er veel gebeuren met jou en je kindje. Inmiddels ben je aangekomen op de helft van de zwangerschapsperiode. Het zal nog ongeveer 20 weken duren voordat je kindje er is. Als je nu een echo gaat laten maken dan is het geslacht vrijwel altijd goed zichtbaar. Als je geen pret echo hebt laten doen, dan krijg je als je dat wil het geslacht te weten tijdens de 20 weken echo.

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Ligt je kindje goed?

Op het moment dat je 16 weken zwanger bent kan de verloskundige of gynaecoloog vaak al zien of je een zoon of dochter gaat krijgen. Meestal wordt hier als je ongeveer 20 weken zwanger bent nogmaals naar gekeken. Wil je het geslacht nog niet weten? Dan is het handig om dit al voor de echo gemaakt wordt aan te geven. Wil je het wel weten? Dan kan je nog de pech hebben dat je baby niet goed ligt op het moment van de echo, waardoor het geslacht niet zichtbaar is. Dan zul je dus nog even geduld moeten hebben! De komende maanden gaan de genitaliën zich verder ontwikkelen, maar in week 20 ontwikkelen meisjes al een baarmoeder(tje) en eierstokjes.

In deze periode zal je kindje ook steeds meer vruchtwater inslikken, dit is een goede oefening voor de spijsvertering. Je kindje begint hierdoor ook met het produceren van meconium. Dit is ontlasting die meestal zwart en kleverig is. Na de geboorte zie je dit vaak nog terug in de eerste luiers van je baby.

Met 20 weken zwangerschap is de baby zo’n 320 gram zwaar en 25 centimeter lang, wat ongeveer net zo groot is als een mango! Op dit moment heeft je baby nog alle ruimte in je baarmoeder. De komende maanden wordt de ruimte steeds minder. Het gehoor van de kleine ontwikkelt zich ook steeds verder. Het kloppen van je hart, gerommel van je darmen en het geluid van je stem; je baby hoort het allemaal!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

20 weken zwanger

Grote veranderingen vanaf 20 weken zwangerschap

Je bent zelf ook aan het veranderen tijdens de 20 weken zwanger zijn. Kun je je nog bedenken hoe het was voordat je zwanger was? De afgelopen 20 weken is er al ontzettend veel gebeurd met en in je lichaam. Je zit al op de helft en je kunt beginnen met het aftellen. Over nog ongeveer 20 weken heb je je wondertje ongeveer in je armen. Je bent met de 20 weken zwanger zijn ongeveer vijf kilo aangekomen en iedere week komt daar ongeveer een halve kilo bij. Je zult dus flink verschil merken in vergelijking tot bijvoorbeeld week 12 van je zwangerschap. Het is niet erg, het is juist goed en gezond voor je baby! Maar je moet er wel goed opletten dat je aan jezelf blijft denken en goed voor jezelf blijft zorgen. Gezond eten, op tijd rusten en blijven bewegen. Je kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen en zwemmen. Dit zijn gezonde sporten die weinig vragen van je gewrichten. Ideaal met zo’n groeiende buik.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

De zwangerschapshormonen hebben een goede invloed op je haar en nagels: de kans is groot dat je merkt dat je haar voller wordt en je nagels sterker. Dat is natuurlijk een prettige bijkomstigheid! Geniet ervan zolang het duurt, want zo gauw je baby is geboren zal al dat extra haar weer uitvallen.

Kwaaltjes met 20 weken zwangerschap

Ook als je 20 weken zwanger bent kun je last hebben van allerhande zwangerschapskwaaltjes. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende klachten.

Buikpijn en harde buiken in week 20 van je zwangerschap

Ook buikpijn en harde buiken kunnen een continu probleem vormen. Bij week 19 kon je al lezen wat je kan doen om deze pijnen te verlichten. Het blijft belangrijk om goed op te letten. Houden de harde buiken lang aan? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige. Vaak zijn harde buiken een teken van overbelasting en is het aan te raden om wat rustiger aan te doen. Heel soms betekenen de harde buiken echter een start van de bevalling. Dat is iets dat je in week 20 natuurlijk niet wilt! Overleg daarom met je verloskundige of gynaecoloog. Indien nodig zal er een echo gemaakt worden om te kijken of er meer aan de hand is.

Misselijkheid en duizeligheid als je 20 weken zwanger bent

Ook misselijkheid en duizeligheid kunnen nog veel voorkomen. Deze kwalen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Denk er bijvoorbeeld eens over na wat er kan gebeuren als je duizelig wordt tijdens het autorijden. Het is lastig om je op zulke momenten voor te bereiden. Rij je regelmatig, maar heb je ook regelmatig last van duizeligheid. Misschien is het dan goed om over andere oplossingen na te denken. Zo kun je kijken of er een collega is met wie je kunt carpoolen.

Brandend maagzuur door de zwangerschap

De spieren van je maag werken tijdens je zwangerschap wat minder hard door de zwangerschapshormonen, waardoor brandend maagzuur makkelijker een weg uit je maag omhoog kan vinden. Helaas is dit niet alleen een probleem als je 20 weken zwanger bent. De komende weken is de kans groot dat het juist nog erger wordt, doordat je baarmoeder steeds meer ruimte inneemt. Hierdoor wordt je maag omhoog gedrukt en neemt de kans op brandend maagzuur nog verder toe. Dat is waarschijnlijk geen prettig vooruitzicht! Gelukkig zijn er allerlei manieren om deze last wat te verminderen:

  • Zo is het kauwen op een kauwgompje een simpele maar doeltreffende oplossing. Door het kauwen maak je meer speeksel aan. Speeksel helpt het maagzuur te neutraliseren, waardoor het minder zuur en minder pijnlijk wordt.
  • Daarnaast wordt het vaak erger als je gaat liggen. Slaap daarom met je hoofd op een paar extra kussens en zorg dat je overdag rechtop blijft als je eet of net gegeten hebt.

Kramp in je benen als je 20 weken zwanger bent

Nog zo’n  pijnlijke kwaal waar je last van kan krijgen als je zo’n 20 weken zwanger bent: kramp in je benen. Vaak komt dit opzetten als je slaapt, waardoor je wakker schrikt van de pijn in je been. Om er zo snel mogelijk weer van af te komen kun je het beste stretchen door je tenen omhoog, richting je scheenbeen te strekken en dit een aantal keer te herhalen. Een partner die je kuit even flink kan masseren kan natuurlijk ook goed helpen! Om kramp te voorkomen is het aan te raden je benen te stretchen voordat je gaat slapen. Ook schijnt het te helpen om voedsel te eten waarin veel calcium zit, zoals bijvoorbeeld yoghurt.

Vaginale afscheiding

Vanaf een week of 13 in de zwangerschap neemt de kans op vaginale afscheiding toe. Deze afscheiding is meestal wit of bruinig van kleur. Het bruinige kan komen doordat er wat bloed in kan zitten. Zolang dit kleine hoeveelheden zijn zonder helderrood bloed erin, is dit een normaal verschijnsel. Hoewel de afscheiding een ongemakkelijk gevoel kan geven is het erg belangrijk voor je kindje. De baarmoeder en dus ook je kindje worden hierdoor beschermd tegen infecties.

Jouw eigen gewicht

De verloskundige zal niet alleen op het gewicht van je baby, maar ook op jouw eigen gewicht blijven letten. De kans is groot dat je rond deze week al een kilo of vijf zwaarder bent dan voor je zwangerschap. Dit is begrijpelijk; er zit op dit moment een baby’tje in je buik dat ook steeds verder in gewicht toeneemt. Maar als je teveel aangekomen bent kan dit een reden tot zorg zijn. Overgewicht kan namelijk leiden tot extra zwangerschapsklachten, die schadelijk kunnen zijn voor zowel jouzelf als voor je baby. Waarschijnlijk heb je deze weken flinke trek en eet je meer dan voordat je zwanger was. Dit is niet erg, zolang je gezond en evenwichtig eet en drinkt. Zo kan je kleine mee profiteren van de voedingsstoffen die jij binnen krijgt!

Doen als je 20 weken zwanger bent: de 20 wekenecho

In Nederland wordt standaard de 20 weken echo aangeboden. Tijdens deze zeer uitgebreide echo wordt je baby gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Hiervoor zal je al in het begin van je zwangerschap een gesprek hebben met je verloskundige of gynaecoloog. Je kan dan voor jezelf besluiten of je deze uitgebreide echo wilt laten uitvoeren of niet. Het is goed om hier al op tijd bij stil te staan. Want wat ga je doen als er een afwijking wordt aangetroffen? Overleg hierover met je eventuele partner, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan als de situatie zich voordoet. Het zal dan al lastig genoeg worden om te beslissen hoe het verder moet!

De 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekering. Het is wel aan te raden om van tevoren te informeren waar je terecht kan voor de echo. Zo voorkom je dat er toch nog kosten voor eigen rekening komen, omdat je verloskundige geen contract met je zorgverzekeraar blijkt te hebben. Ook eventueel vervolgonderzoek wordt door je verzekering vergoed (onder dezelfde voorwaarden). Meer informatie over de 20 weken echo vind je op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Reageer op artikel:
20 weken zwanger – echo van je buik
Sluiten