Petra
Petra Algemeen 15 Sep 2011

Thee

Thee is altijd lekker en ook nog gezond uiteraard. Thee bevat vele antioxidanten, is hydraterend en vochtafdrijvend. Als je echt voordeel uit deze eeuwenoude drank wilt halen dien je wel meer dan één glas per dag te drinken. Alle theesoorten vinden hun origine in dezelfde plant, de theestruik. Tijdens het produceren van de thee wordt de soort bepaald. Dit heeft onder meer te maken met het gistingsproces. Er zijn diverse theesoorten die goed voor je zijn tijdens zwangerschap.

Wist je dat thee sterker, maar toch ook weer meer ontspannend, is dan koffie!
Theïne en cafeïne zijn eigenlijk dezelfde stoffen. Het is alleen het geval dat een kopje koffie tweemaal zoveel cafeïne bevat als een een kopje thee. Vanwege deze reden is het dus beter om ’s avonds een lichte kruidenthee te drinken in plaats van een hele sterke thee. Thee werkt ook meer energie opwekkend als koffie. Dit zou mede komen door het aroma van de thee.

Thee goed voor het hart
Wij Nederlanders zijn de één na grootste theeverbruiker van Europa. Uiteraard zal het niemand verbazen dat Groot-Brittannië op de eerste plaats staat. Elk kopje thee verstrekt je ongeveer 175 mg flavonoïden. Dit zou één van de redenen kunnen zijn waarom thee, zoals tal van studies bewijzen, beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er zijn inmiddels diverse onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat minstens 2 kopjes thee per dag drinken de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 % vermindert.

Thee en osteoporose?
Recente onderzoeken tonen aan dat mensen die al meer dan 10 jaar thee drinken gezondere beenderen te hebben. Ook blijkt bij diabetespatiënten de werking van insuline gestimuleerd te worden. Dit heeft uiterard weer positieve invloed op het niveau van de bloedsuikerspiegel.

Thee tijdens de zwangerschap
Het Voedingscentrum adviseert om tijdens de periode van zwangerschap en borstvoeding niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Eén kopje thee bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Met dit advies in je achterhoofd kun je onbezorgd genieten van je favoriete thee.

Natuurlijk bevallen
Al eeuwen biedt moedertje natuur de helpende hand in het welzijn van de mens. Vroeger was het bij velen bekend dat bepaalde kruiden, waaronder framboosblad, brandnetelblad en bloemige kruiden een zeer goede uitwerking hebben tijdens en na de zwangerschapsperiode. Tegenwoordig worden bepaalde theeën weer speciaal samengesteld om mens en natuur weer samen te brengen. De ervaringen hiermee zijn zeer positief.

Enkele voorbeelden:

Zwangerschaps thee

  • De opgenomen kruiden, in het bijzonder framboosblad, verlichten problemen tijdens de zwangerschap en helpen de baarmoeder te ontspannen zodat de bevalling gemakkelijker kan verlopen. Tevens heeft de thee een kalmerende, reinigende en versterkende werking, is het vochtafdrijvend en stimuleert het immuunsysteem.

Herstel na de bevalling thee

  • De opgenomen kruiden, waaronder vrouwenmantel, kalmeren de baarmoeder en bevorderen het herstel en de melkproductie. Tevens heeft de thee een reinigende, kalmerende, versterkende werking en draagt het bij aan een goede darmwerking.

Borstvoeding thee

  • De opgenomen kruiden, waaronder lijnzaad en karwij, stimuleren de melkstroom en verminderen kolieken.
     

Reageer op artikel:
Thee
Sluiten