The invasion of de kids

The invasion of de kids
Het lijkt hier soms wel een slechte B-film: The invasion of de kids. De kinderen nemen langzaam het hele huis over! Neem nou papa’s grote trots: zijn stereo-installatie. Na maandenlange analyses, urenlang spitten in folders en luistersessies bij muziekwinkels heeft hij hem eindelijk gekocht: een superdeluxe geluidsinstallatie. 

Een geweldige muziekervaring moesten de twee witte knotsen van boxen gaan brengen. En dat klopt! Haarscherp geluid komt eruit. Zo haarscherp, dat het lijkt alsof Kristel, Karen en Josje ter plekke in je huiskamer staan te oyaléléejen. Want het geluid dat uit de installatie komt, is inderdaad geweldig mooi. Maar denk maar niet dat paps en mams rustig even naar de mooie klanken van John Mayer mogen luisteren. Of kunnen genieten van het heerlijke, warme stemgeluid van good old George Michael..ah. Nee, de hele godganse dag tettert Heyoh! Heyah mama niyehoh! door de huiskamer. En zo niet, dan horen we: papaaaaa, mag ik nu?! Jij bent al de hele tijd. Mag ik K3 luisteren? Papa? PAPAAAAH.

En zo gaat het met meer dingen. Zo is ons ochtendritueel bijvoorbeeld gesneuveld. Zaten we vroeger (vroegâh was alles betâh) nog heel intellectueel elke ochtend naar Jan de Hoop op RTL Nieuws te kijken met ons bord op schoot, zodat we voor het werk nog even het laatste nieuws konden meepikken; nu staan papa en mama haastig in de keuken brood te smeren voor diva’s Roos en Sophie, terwijl Roos zich relaxt op de bank nestelt naast Sophie en naar Nederland3 zapt voor weer een nieuwe aflevering van ‘De wereld is mooi’. Want ja, wie is er nou leuker: Bumba of Jan de Hoop (Hmmm….best moeilijke keuze bij nader inzien).

Of neem de computer. Vroeger eigendom van papa en mama en off limits voor plakkerige, grijpgrage kindervingertjes. Nu is de PC gewoon gedegradeerd tot een extra stuk speelgoed van Roos, naast haar Little People boerderij en Dora pop. Even mijn email checken of een Facebook bericht schrijven is er niet meer bij. Het alziende oog van Roos houdt me scherp in de gaten. Al werp ik maar een blik op de computer, ook al schiet mijn oog per ongeluk uit naar de computer, of lijkt het erop dat ik een stap in de richting ga maken van de computer….: ”MAMAAAAAA, mag ik lettertjes typen?”. “Nee Roos, mama gaat nu even zelf…..”, maar voor ik mijn zin kan afmaken, heeft miss annoying zich al tussen mij en QWERTY ingewurmd en gaat met haar grote hoofd precies voor mijn scherm zitten. ‘Ik wil ook kijkehen!’, zeg ik dan. Maar nee, Roos wil lettertjes typen. End of discussion.

En wat denk je van papa’s smartphone? Precies, ook gekaapt door Roos. Papa mag graag een spelletje spelen op zijn smartphone. Angry Birds, auto racen of kippen schieten (heel intelligent en leerzaam). Inmiddels kent Roos ook alle kneepjes van de smartphone en schiet ze behendig pissige vogels door gebouwen, is de stoere raceauto van papa ineens roze en vliegen de dooie kippen je om de oren bij het kippenschietspel. En papa? Die kijkt of hij nog wat handige trucjes van Roos kan leren, zodat hij haar highscore kan verbeteren. Misschien mag hij wel even op de Dora laptop van Roos de volgende keer…
 

3 REACTIES

  1. Heel leuk en herkenbaar geschreven, vraag voor je verjaardag twee paar handboeien, maak je een klein kansje om snel je computer etc te kunnen gebruiken. Als dat te gevaarlijk is (kindertelefoon) gewoon accepteren, ooit komt het goed, achter jouw rollator !

  2. Dit komt mij bekend voor maar gedeelde smart is halve smart!! Tegenwoordig is het op woensdag nooit meer mijn beurt om een programma uit te kiezen. Oma mag straks kiezen alleen straks is heel rekbaar tot zo ongeveer 5 uur.

Reageer op dit bericht!