Petra
Petra Bevalling 20 Sep 2011

Te laat, en dan?

40 weken en 1 dag, 40 weken en 2 dagen… 40,5 week, 41 weken, 41,5 week… en nog niets. Je baby heeft het aangenaam in je buik en groeit lekker. Je vraagt je af wanneer je baby komt en bezoekt inmiddels ongeveer dagelijks de verloskundigenpraktijk of de gynaecoloog. Komt je baby nou nog spontaan of zullen ze hem gaan “halen” middels een inleiding en hoe gaat dat nou in z’n werk?

Meestal wordt iemand ingeleid bij 42 weken zwangerschap. Soms wordt gekozen voor 41 weken en soms bij 43 weken, dat ligt maar net aan de regels die ziekenhuizen hanteren en de gesteldheid van de zwangere vrouw.

Bij een inleiding word je poliklinisch opgenomen en worden als het ware de weeën opgewekt. Wanneer de baarmoedermond nog niet rijp is wordt er (meestal 1 tot 3 dagen voor de inleiding) eerst een gel vaginaal ingebracht die tot doel heeft de baarmoedermond te rijpen. Deze gel beval het hormoon Prostagladinen. Wanneer deze gel zijn werk heeft gedaan en de baarmoedermond rijp is, kunnen de weeën opgewekt worden. Het kan ook wel gebeuren dat door de gel de weeën doorzetten en de bevalling op gang komt.

Alvorens de weeën op te wekken worden eerst de vliezen gebroken om te kijken of dit nog eventueel de weeën spontaan opwekt. Indien dit niet gebeurt dan wordt middels een infuus het hormoon Oxytocine toegediend. Een te grote hoeveelheid van het hormoon veroorzaakt baarmoederkrampen. Daarom wordt de dosering van het hormoon stap voor stap verhoogd, waardoor de weeën geleidelijk beginnen. Daarbij worden tijdens de inleiding en de bevalling de hartslag van je baby en de kracht van de weeën voortdurend in de gaten gehouden met behulp van het CTG-apparaat.

De weeën die met een inleiding worden opgewekt, zijn vaak heftiger, langduriger en pijnlijker dan weeën tijdens een natuurlijke bevalling. Bovendien zijn de perioden van ontspanning tussen de weeën vaak korter. Hierdoor is de bevalling zwaarder dan normaal. Echter, geen vrouw is gelijk en iedere vrouw reageert anders op de toegediende hormonen.

Soms besluit een gynaecoloog of verloskundige om te “strippen” om zodoende een poging te doen een inleiding te voorkomen. Bij strippen maakt de gynaecoloog of verloskundige met de vingers de baarmoedermond los van de vliezen en kan het gebeuren dat de baarmoedermond hierdoor ook rijp wordt. Vaak volgen dan de weeën zodat er toch nog een natuurlijke bevalling in werking treedt. Strippen kan ietwat vervelend/pijnlijk zijn en het geeft absoluut geen garantie tot bevallen.

Niet alleen bij overtijdige zwangerschap wordt voor een inleiding gekozen. Andere redenen zijn bijvoorbeeld:

  • wanneer de vliezen reeds zijn gebroken maar de weeën zetten niet door
  • bij een zwangerschapsvergiftiging en het noodzakelijk is dat het kindje nu wordt geboren
  • wanneer de gezondheid van de moeder of het kindje gevaar loopt
     

Reageer op artikel:
Te laat, en dan?
Sluiten