Tand door lip bij kind

Na een val of botsing kan het gebeuren dat je lip doorboord wordt door één van je tanden. Het gevolg is een hevig bloedende lip. Soms raakt de tand ook beschadigd, er kan een stukje van afbreken of hij kan los komen te staan.

Hoe krijg je een tand door de lip?

Door vallen, springen of stoten. Vooral bij jonge kinderen kan een tand door de lip snel gebeuren. Een peuter die van de bank af wil klimmen en op z’n kop naar beneden valt, of een kleuter die iets te enthousiast van het klimrek springt…

Wat kun je doen tegen een tand door de lip?

Natuurlijk is het aan te raden om voorzichtig te zijn, zodat je de kans op ongelukken verkleint. Veiligheid voor alles! Maar ja, kinderen zijn nieuwsgierig, ontdekken en spelen graag. Een ongelukje zit dus in een klein hoekje! Wanneer je kind een tand door de lip heeft, kun je het volgende doen om het leed te verzachten:

  • Koud nat washandje erop, eventueel gevuld met ijs.
  • Als de wondrandjes wijken, deze naar elkaar toedrukken met duim en wijsvinger tot het bloeden is gestopt.
  • Als de tand in de lip zit, naar de tandarts gaan.
  • Als de tand eruit is, los zit of gebroken is, naar de tandarts gaan.
  • De losse tand niet afspoelen of schoonvegen, maar vochtig houden d.m.v. speeksel of melk.
  • Stopt de bloeding niet binnen 10 minuten, of zit de wond niet alleen in de lip maar ook in de daar omliggende huid? Bel dan de huisarts voor overleg.

Hoe lang duurt het herstel?

De duur van het herstel hangt af van de ernst van de schade. Wanneer er sprake is van een losse tand, zal de tandarts hier naar moeten kijken. Na een ingreep kan herstel wat langer duren. Is er alleen sprake van een bloedlip? De wond moet dan vanzelf weer genezen. Meestal gaat dit genezingsproces snel, en zijn na een paar dagen de klachten en eventuele zwelling verdwenen. Het kan echter langer duren wanneer het wondje op een plek zit waar veel spanning op staat. De kans dat het dichtgroeiende wondje dan weer open gaat is groot. Zorg er in ieder geval voor dat je kind er zo weinig mogelijk aan zit. Wanneer hij of zij velletjes lostrekt kan de wond namelijk weer gaan bloeden.

 

Reageer op artikel:
Tand door lip bij kind
Sluiten