Striae

Striae (ook wel zwangerschapsstriemen genoemd) zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan als iemand snel dikker wordt. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap, wanneer de buik snel groeit om de baby de ruimte te geven. Sommige vrouwen krijgen ze ook op hun borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden.

Het bindweefsel wordt onderhuids door te grote spanning verscheurd, wat niet pijnlijk is, maar wel leidt tot paars-rode strepen die na enige jaren in witte littekens overgaan. Het komt vrij veel voor en is niet ernstig, maar leveren wel regelmatig een cosmetisch bezwaar op.

Wel of geen striae tijdens de zwangerschap?
Dit is moeilijk te voorspellen. Zeker de helft van all zwangere vrouwen krijgen striae, maar niemand weet precies waarom sommige vrouwen het wel krijgen en andere niet. Onderzoek wijst uit dat het vaak genetisch bepaald is, als je moeder of zus striae heeft gekregen tijdens de zwangerschap, bestaat er een grotere kans dat jij dit ook zult krijgen. De kans is ook groter als je jonger bent, aangezien je huid dan nog strakker is. Het krijgen van striae is ook afhankelijk van hoe snel je huid tijdens de zwangerschap moet uitrekken. De huid is erg elastisch, maar de gewichttoename tijdens een zwangerschap kan behoorlijk dramatisch zijn, en soms is het meer dan de huid aankan.

Je hebt meer kans op striae:

  • Wanneer je snel heel veel aankomt
  • Wanneer je een meerling draagt
  • Wanneer je een grote baby draagt

Hoe kan ik het krijgen van striae voorkomen?
Jammer genoeg is er niet veel je kunt doen om het te voorkomen. Niet meer aankomen dan aanbevolen – in de meeste gevallen gemiddeld zo’n 12 kilo. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de verschillende crèmes en olies die beweren striae tegen te gaan daadwerkelijk werken. Je kunt hooguit je best doen om met olie en massages de huid zo soepel mogelijk te houden, en de doorbloeding te bevorderen. Dit helpt ook tegen de jeuk die je krijgt wanneer je huid uitrekt.

Kom ik er ooit nog vanaf?
Er is helaas geen enkele effectieve behandeling en striae verdwijnen nooit. Gelukkig worden in de loop van de tijd striae minder zichtbaar omdat ze langzaam de opvallende rode of roodbruine kleur verliezen.
 

Reageer op artikel:
Striae
Sluiten