Petra
Petra Bevalling 9 Dec 2011

Strak in je vel

Als je net bent bevallen dan gaat het je opvallen hoezeer je lichaam is veranderd door je zwangerschap. Je bent je strakke vormen kwijt en hebt wat rondingen op plaatsen waar je ze misschien liever niet zou zien. Tijdens de zwangerschap kom je flink in gewicht aan, gemiddeld is dit zo’n 10-12 kilo. Dit is niet allemaal voor de baby, je lichaam heeft als het ware een soort reserve opgebouwd. Deze zul je na de zwangerschap er weer af moeten zien te krijgen.

Een aantal weken na de bevalling zul je het overgrote deel van die kilo’s al zijn kwijtgeraakt, zeker als je borstvoeding geeft. Maar er zijn vast nog wel een paar van die hardnekkige kilootjes blijven hangen.

Hoe ga je nu te werk om die laatste kilo’s ook kwijt te raken?
Je kan ervoor kiezen om aangepast te gaan eten, gezond vezelrijk en mager. Troef hierbij is om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Dit is behalve gezond ook goed zuiverend voor je lichaam. En het komt ook nog eens je borstvoeding ten goede. Beweging is natuurlijk ook heel erg belangrijk in dit stadium, vooral je buikspieren zijn afgelopen periode flink uitgerekt en die wil je uiteraard weer terug op zijn plaats hebben. Een zogeheten wasbord hebben de meeste vrouwen al uit hun hoofd gezet maar een enigszins strakke buik wil toch bijna iedere vrouw wel terug hebben. En je borsten, komt dat ooit nog in verhouding met wat het ooit was? Waarschijnlijk heb je op zwangerschapgym al gehoord dat je een dag of 3 na de bevalling al gerust met wat lichte buikspieroefeningen kan beginnen, maar laten we eerlijk zijn… je bent toch veel liever bezig met je baby dan met oefeningen? Met als gevolg dat je buikspieren een maand of 3 na de bevalling nog steeds flink zijn uitgerekt wat een buikje ten gevolge heeft.

Borstspieren:
Hef je ellebogen ter hoogte van je schouders, haak je gekromde vingers in elkaar en probeer ze uit elkaar te trekken. Zorg ervoor dat je de spanning 3 tellen aanhoudt… dan weer ontspannen.. Dit is een oefening die je naar vermogen kan opvoeren, begin met 3 keer 5 oefeningen.

Buikspieren:

  • Oefening 1: Ga op de rug liggen met de knieën opgetrokken, strek 1 been uit…. Hef het gestrekte been langzaam omhoog en laat hem vervolgens weer langzaam zakken, herhaal dit 5 keer en dan hetzelfde uitvoeren met het andere been. Let bij deze oefening goed op je ademhaling, adem rustig in en uit tijdens de oefening.
  • Oefening 2: Ga plat op je rug liggen, benen gehoekt en maak fietsbewegingen…..zorg ervoor dat de rug plat op de grond blijft…dit kun je ongeveer een minuut doen…langzaam opvoeren.
  • Oefening 3: Ga op de rug liggen, trek de knieën op en leg vervolgens langzaam beide benen naar links op de grond, herhaal dit 5 keer en dan de benen naar rechts laten zakken. Deze oefening is voor de schuine buikspieren.
  • Oefening 4: Ga staan, strek je armen zijwaarts uit, beide benen licht uit elkaar en maak een draai vanuit je middel wisselend naar link en naar rechts, zorg ervoor dat je voeten op dezelfde plaats blijven en de oefening wordt uitgevoerd vanuit je middel. Deze oefening is voor je taille. 

Reageer op artikel:
Strak in je vel
Sluiten