Petra
Petra Lifestyle 30 Jun 2021

Stoppen met je drugsverslaving

Het lijkt in eerste instantie zo onschuldig, zo af en toe een jointje roken of een xtc-pilletje nemen voor dat je samen met je vrienden een avondje op stap gaat. Wat kan er nu misgaan als je het zo af en toe eens gebruikt. Velen zijn ooit begonnen met in het achterhoofd ‘je moet het toch een keertje geprobeerd hebben’, maar als je eenmaal over de drempel bent, dan is een tweede keer veel makkelijker. Tot het moment dat je steeds vaker de behoefte voelt om drugs te gebruiken en er afkickverschijnselen ontstaan op het moment dat je niet of minder drugs gebruikt. Dan is er sprake van een drugsverslaving.

Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen met een psychoactieve werking. De hersenen worden door drugs geprikkeld waardoor er geestelijk of lichamelijke effecten optreden. Er zijn 3 soorten effecten te onderscheiden:

Stimuleren:

Je krijgt er energie van, het gevoel dat je veel aankunt. Je voelt je fit en actief, maar wanneer de drugs is uitgewerkt, dan ben je moe en futloos.

Verdovend:

Je wordt kalm, je voelt je ontspannen, je wordt er slaperig van en je reactievermogen neemt af.

Hallucinerend:

Je voelt en ziet dingen die er niet zijn, je gaat de dingen anders waarnemen.

Waarom worden drugs gebruikt?

Er zijn diverse redenen waarom mensen gaan beginnen met het gebruiken van drugs. De een begint uit nieuwsgierigheid, want je moet het toch een keertje geprobeerd hebben. De ander wil graag bij een bepaalde groep horen, de groepsdruk is immers vaak ook heel hoog. Je wilt niet als enige van de groep nee-zeggen en niet meedoen.

Waarom zijn drugs verslavend?

In het begin lijkt drugs onschuldig, maar dat is niet zo. Als je voor het eerst kennismaakt met drugs dan zul je vaak de plezierige gevolgen ervaren. Veel drugs werken ontspannend en geven meer energie. Na een eerste keer is de stap naar een tweede keer veel makkelijker gezet. Men wil de spanning van het gebruik van de drugs voelen, en vervolgens ook kunnen genieten van het ontspannende gevoel en de energie die je daarvan krijgt. Je ervaart nog niet de negatieve gevolgen van het gebruik van drugs, waardoor het onschuldig lijkt.

Iemand kan steeds vaker terugverlangen naar de eerste ervaringen met drugs. Het was spannend en kreeg er energie door. Het voelde fijn. Maar er komt een moment dat de drugs niet meer hetzelfde gevoel teweegbrengt zoals bij de eerste ervaring. Om hetzelfde gevoel teweeg te brengen gaat men meer drugs gebruiken. Het lichaam zal steeds weer meer nodig hebben om hetzelfde gevoel te bereiken.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen

Je lichaam kan zo gewend raken aan de drugs dat je lichaam er niet aan kan wennen als je ineens minder of helemaal niet meer gaat gebruiken. Je lijf gaat protesteren en je krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen best heftig zijn, waardoor de stap om toch weer te gebruiken heel makkelijk gezet zijn.

Veel voorkomende afkickverschijnselen zijn:

  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Spierpijn
  • Verwardheid met hallucinaties
  • Darmkrampen en diarree
  • Zweten
  • Hoofdpijn

Afkicken

Een persoon is verslaafd zonder dat het door heeft dat het al zover is. Hij denkt vaak alles onder controle te hebben en stoppen lijkt nog makkelijk. Tientallen pogingen die gedaan worden om te stoppen mislukken. De enige optie die dan nog over is, is professionele hulp van een afkickkliniek inschakelen om van de verslaving af te komen. Fundamentum is zo’n afkickkliniek waar jij terechtkunt voor professionele begeleiding bij het afkicken van bijvoorbeeld een drugsverslaving. In een veilige omgeving en onder begeleiding van professionele artsen en verplegers helpen ze je graag de strijd aan te gaan om definitief af te rekenen met jouw verslaving.

Reageer op artikel:
Stoppen met je drugsverslaving
Sluiten