Petra
Petra Zwangerschap 1 Apr 2019

Sterrenbeeld vissen [gevoelig en vriendelijk kind]

Geboren: 19 februari t/m 20 maart

Je kan het al op jonge leeftijd merken: jouw vissen-kindje is een dromer. Lijkt hij of zij doelloos op de bank te liggen? De kans is groot dat hij in gedachten mijlenver weg is, als piraat, prinses of eenhoorn. Veel avontuur in het dagelijks leven heeft jouw kindje niet nodig, want zijn fantasierijke brein maakt het al avontuurlijk genoeg!

Eigen ritme

Er zijn baby’s die na de bevalling een omgekeerd dag-nacht ritme hebben. Die kindjes werden in de buik pas actief wanneer mama lekker rustig aan het slapen was. Overdag werden ze door de bewegingen van hun moeder zacht in slaap gewiegd. Vissen-kindjes hebben vaker dan kindjes met een ander sterrenbeeld dan vissen (pisces) zo’n omgekeerd ritme. Geef je borstvoeding? Dan is de kans groot dat je kleine vissen-kindje vaker ‘s nachts dan overdag komt voor een voeding. Dat kan voor jou als moeder erg vermoeiend zijn. Ook als vissen-kindjes wat ouder worden houden ze vaak een eigen ritme, dat niet altijd synchroon wil lopen met het ritme van de rest van het gezin. Sommige kinderen zijn extreem vroege vogels, terwijl andere juist echte avondmensen zijn. Er zijn ook kinderen die nog heel lang behoefte houden aan een middagdutje. Dat afwijkende ritme is natuurlijk niet altijd praktisch. Je zal de neiging hebben om te proberen dat ritme aan te passen. Waarschuwing vooraf: de kans dat dat lukt is klein. En als het wel lukt zal je merken dat je gevoelige kindje veel tijd nodig heeft om aan die verandering te wennen. Wil je dat je kind goed in zijn of haar vel zit? Probeer dan waar mogelijk het ritme te laten zoals het is. Je kind zal daar baat bij hebben.

Gevoelige dromer

Doelloos hangen op de bank saai? Niet voor jouw vissen-kindje. Jouw kind kan zich verliezen in z’n eigen fantasieën. In zijn hoofd beleeft hij de meest geweldige avonturen. Doordat je kind zich in z’n eentje prima kan vermaken, heeft hij of zij ook niet altijd behoefte aan gezelschap. In de puberteit kunnen vissen-kinderen zich zo lang opsluiten in hun slaapkamer, dat je bang bent dat er iets mis is. Als je dan poolshoogte neemt kijkt je puber je verbaasd aan, omdat hij helemaal niet doorhad dat hij al zo lang op z’n kamer zat. Het is goed om je kind de ruimte te geven om te dromen. Let er alleen wel op dat het niet de verkeerde kant op gaat. Vissen-kindjes zijn zo gevoelig, dat ze de buitenwereld soms als beangstigend kunnen ervaren. Dan is het veiliger en rustiger om zich terug te trekken in hun eigen wereldje. Maar soms is het belangrijk om gewoon uit je comfort zone te stappen en de uitdaging wel aan te durven gaan. Ondersteun je kind in dit proces, bijvoorbeeld door hem of haar te complimenteren wanneer het uit die comfort zone stapt. Door kleine stapjes te zetten zal het zelfvertrouwen toenemen. Dit vertrouwen zal goed van pas komen tijdens de puberteit, een periode waarin veel kinderen onzeker zijn.

Geliefd door iedereen

Aan mensen met sterrenbeeld vissen kun je eigenlijk geen hekel hebben. Ze zijn vriendelijk, empathisch en lief voor mens en dier. In de klas vallen vissen-kindjes niet op, maar stiekem bieden ze een belangrijke bijdrage aan het evenwicht in de groep. Ze betrekken kindjes die buiten de boot dreigen te vallen weer bij de groep, kunnen op hun eigen vriendelijke wijze pesters op hun gedrag wijzen en letten en passant ook nog op of de juf nog goed in haar vel zit. Kortom; ze hebben het druk met iedereen, waardoor ze zichzelf wel eens vergeten. Vissen-kindjes kunnen hierdoor regelmatig ‘schoolziek’ zijn. Dan geven ze aan last te hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn, zonder dat ze er verder ziek uitzien. Dit kan een teken zijn dat ze even niet lekker in hun vel zitten. Als ouder kun je de neiging hebben om je kind in zo’n situatie toch naar school te brengen, onder het mom van ‘niet zeuren, maar gewoon doorgaan’. Om te leren doorzetten kan dit soms best goed zijn, maar houd rekening met de gevoeligheid van je vissen-kindje. Soms is een dagje schoolziek zijn, lekker thuis op de bank, het beste medicijn om er daarna weer tegenaan te kunnen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bellenblazen kind

Regels zijn fijn

Kinderen met een ander sterrenbeeld willen nog wel eens tegen de regels aanschoppen, omdat ze die te streng of te strak vinden. Jouw vissen-kindje zal dat niet gauw doen. Sterker nog; het gemiddelde vissen-kind heeft liever meer dan minder regels. Dit komt doordat je kind het moeilijk vindt om zelf in te schatten of hij of zij goed bezig is. Hierdoor kan onzekerheid ontstaan. Wanneer er duidelijke regels zijn, weet jouw kind waar het aan toe is, en zal het zich veiliger en sterker voelen. Dat wil heus niet zeggen dat je nooit in discussie hoeft over de regels. Ook pubers met sterrenbeeld vissen kunnen best eens tegen de regels schoppen. Maar over het algemeen geven die regels juist rust in een wereld die door de vissen-kindjes als onrustig en verwarrend kan worden ervaren.

Lekker creatief

De kans dat jouw vissen-kindje zich ooit verveeld is klein. Dagdromen is een favoriete bezigheid, maar ook creatieve hobby’s zijn een uitlaatklep. Vissen-kindjes houden van buitenspelen. Zwemmen, met name in de buitenlucht, is een favoriete sport. Verder kunnen ze zich de hele middag vermaken in de speeltuin of in het bos. Is het wat minder mooi weer? Ga dan binnen lekker creatief aan de slag met je kindje. Tekenen, schilderen en kleien vinden ze heerlijk. Ook muziekles kan een schot in de roos zijn voor kindjes die volgens de horoscoop sterrenbeeld vissen (pisces) hebben. Het liefst hebben ze muziekles in hun eentje. Deelname aan een orkest is meestal wat minder handig, omdat de interactie met de andere orkestleden als intensief en vermoeiend ervaren kan worden. Laat ze maar lekker in hun eigen bubbeltje muziek maken, daar krijgen vissen-kindjes de meeste energie van!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Sterrenbeeld vissen [gevoelig en vriendelijk kind]
Sluiten