Petra
Petra Bevalling 1 Dec 2011

Sluitlakens

Onze grootmoeders en overgrootmoeders kunnen zich nog wel de tijden herinneren, waarin de kersverse moeders gedurende een aantal weken na de bevalling werden ingebonden in katoenen sluitlakens om de buikspieren te ondersteunen en te helpen in de oude positie terug te komen. 

Ze lagen vierentwintig uur plat in bed, de tweede, derde en vierde dag deden ze op aanwijzing verschillende oefeningen met benen en voeten, de vijfde dag mochten ze bungelen, dat wil zeggen op de rand van het bed zitten en benen en voeten bewegen. De zesde dag onder begeleiding naar de douche en dag zeven, acht en negen leerden ze omgaan met de baby. Op de tiende dag ging de kraamverpleegster naar huis of de moeder kwam thuis uit de kraamkliniek. Negen dagen hadden ze het sluitlaken om, zodat de rechte buikspieren weer konden aansluiten. Door de uiteenzetting van de buik tijdens de zwangerschap wijken de buikspieren van elkaar (diastase) en het sluitlaken heet dus ook niet voor niets sluitlaken.

De buikbanden die momenteel te koop zijn, bieden lang niet zoveel steun als het sluitlaken: het woord ‘sluit’ in sluitlaken geeft het al aan: door het speciale ontwerp en de knooptechniek kan het aangenaam strak worden omgebonden, waardoor de rechte buikspieren weer naar elkaar toe worden getrokken, als het ware ‘gesloten’. Dit bevordert het herstelproces van de buikspieren.

De gehele buikwand, die na de zwangerschap behoorlijk is uitgerekt, wordt door het sluitlaken heerlijk ondersteund. Het sluitlaken is bovendien uitermate geschikt voor vrouwen met een lichte of zware vorm van bekkeninstabiliteit. De baarmoeder krimpt snel, maar de eerste dagen voelt de moeder een grote ‘grapefruit’ in haar buik rollen. Het sluitlaken houdt de baarmoeder op zijn plaats, zodat de moeder op haar zij kan gaan liggen zonder last te hebben.

Een gunstig neveneffect is dat tijdens het dragen van het sluitlaken u voortdurend bewust bent van uw buikspieren, waardoor u automatisch uw spieren wat strakker aantrekt.
Het gevolg is uiteraard dat uw buikje weer sneller in vorm komt. Het sluitlaken bevordert dus het aannemen van een correcte lichaamshouding wanneer de moeder gaat staan en lopen, waardoor zij minder last heeft van lichamelijke vermoeidheid.

Veel vrouwen ervaren het dragen van een sluitlaken als verlichtend. Dat het dragen van een sluitlaken luie buikspieren zou veroorzaken zoals weleens wordt beweerd, is naar professionele mening onterecht, omdat het sluitlaken slechts gedurende de eerste twee weken na de bevalling wordt gedragen gedurende welke de meeste moeders nog geen zin hebben in zware buikspieroefeningen. Bovendien kunnen lichte buikoefeningen, zoals het intrekken en weer loslaten van de buikspieren in de eerste week, gewoon met het sluitlaken om worden uitgevoerd. In de tweede of derde week wanneer u weer iets bent hersteld en u zich fit genoeg voelt, kunnen wat zwaardere buikoefeningen worden uitgevoerd waarbij u het sluitlaken tijdelijk afdoet.

Alternatief
Naast het sluitlaken zijn alternatieven op de markt gebracht. Een goed voorbeeld is de Belly Bandit. De Belly Bandit is een band, volledig met een zachte stof bedekt. De band heeft een stevige buitenkant en heeft verschillende prints aan de binnenkant als keuze. Speciaal ontworpen voor de moeder die nog wat zwangerschapkilo’s eraf wil hebben.
 

Reageer op artikel:
Sluitlakens
Sluiten