Petra
Petra DIY 28 Dec 2011

Slechts een Winter – Hélène Damen

“Mama, toen wij geboren werden hoe wist jij toen wie van ons beiden wie was?” Pure willekeur, die op het moment dat jullie geboren werden vast stond. Jij was Anne en Nena was Nena. Daar bestond geen twijfel over. Jij was kerngezond, je zusje doodziek. Alles pure willekeur. Een naam zegt niets, maar zodra gegeven alles.

‘Slechts een winter’ is het ontroerende verhaal van de tweeling Anne en Nena. Aangemoedigd door de vele vragen van Anne, besluit de moeder van de meisjes haar herinneringen aan de winter van 1995/1996 op papier te zetten. Een boek vol vreugde en verdriet, dat iedereen zal aangrijpen.

Uitgeverij van Brug is blij verrast met dit debuut van Hélène Damen: tastbaar dichtbij, vlot geschreven en héél mooi. Maar ook – en dat is anders dan eerdere rouwbeschrijvingen – met een frisse blik in de toekomst.

Over de auteur
Hélène Damen wordt op 8 oktober 1963 in Eindhoven geboren. Ze is de jongste uit een gezin van drie kinderen. Haar vader is architect en van hem erft zij haar voorliefde voor de architectuur. In 1983 besluit ze de studie kunstgeschiedenis te gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel is duidelijk dat architectuurgeschiedenis haar specialisatie wordt.

Na haar studie werkt ze als architectuurhistorica voor diverse Rotterdamse culturele instellingen waaronder de Rotterdamse Kunststichting en het Nederlands Architectuurinstituut. Tevens schrijft ze regelmatig artikelen voor het architectuurtijdschrift de Architect en het Rotterdamse culturele tijdschrift Magazijn.

Reageer op artikel:
Slechts een Winter – Hélène Damen
Sluiten