Slecht gedrag negeren

Slecht gedrag negeren
Als je kind iets doet wat eigenlijk niet door de beugel kan, is negeren het beste. Zeggen ze… Maar ja, wat als het gedrag betreft wat écht niet kan… Vloeken, boeren laten, piemel uit broek halen en dat alles in bijvoorbeeld een supermarkt..?

Mijn oudste kan bijna alle bovengenoemde voorbeelden zo nu en dan wel eens presenteren, inderdaad, in een volle supermarkt.
En dan staat toch best het schaamrood op mijn kaken. Want weet je, jij als ouder bent eigenlijk dus het voorbeeld. Althans, dat wordt beweerd. Ik ben het er niet helemaal mee eens, want weet ik hoeveel percentage is hij niet thuis, maar vertoeft hij op school, de BSO en bij vriendjes.
Maar goed, ik als moeder voel me dan toch grotendeels verantwoordelijk voor het bijvoorbeeld uit de broek halen van de piemel. En geloof me, papa doet dit echt niet, laat staan in een volle supermarkt!

Negeren zeggen ze.
Ja.. dan moet iédereen dit ook doen! Want als ik hem negeer nadat hij is gevallen (en duidelijk zichtbaar zichzelf geen pijn heeft gedaan) na de 100ste keer waarschuwen dat hij niet met het kindformaat-boodschappenkarretje door de supermarkt moet rennen, omdat hij of iemand anders of zichzelf kan bezeren en één of andere mevrouw vindt het wel nodig om naar hem toe te gaan en mij nog streng aan te kijken als ik uiteindelijk zeg “Ja, dat krijg je ervan!”… Dan kan ik weer opnieuw beginnen met het zogenaamde negeren.

Boeren laten is er ook zo één. Alles geprobeerd, van hoek, tot kamer, tot trap, als hij zo’n het-lijkt-wel-een-bouwvakker-boer heeft gelaten. Uiteraard ook geprobeerd om dit te negeren, want het schijnt uit te doven dan. Nou.. probeer dat maar eens, wederom, in een volle supermarkt. Ik heb echt wel eens gedaan of het mijn kind niet was en even verrast opgekeken. Maar toch helpt dit niet. Althans… niet direct. Het boeren is inderdaad opgehouden na herhaaldelijk net doen of ik helemaal niks gehoord had, nadat mensen mij met grote ogen aankeken. Al lijkt het dat ineens sinds afgelopen weekend, vraag me niet hoe dit ineens kan, het boeren vanaf het begin weer zijn intrede heeft gedaan.

Ik ben niet voor straffen, maar ook niet voor het negeren van ongewenst gedrag. Ik ben voor duidelijkheid. Duidelijk maken dat dit niet kan en mag en zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat de reden hiervan is. En als een kind, zoals de mijne kan zijn, eigenwijs is, dan.. ja, dan zit ik gewoonweg wel eens met mijn handen in mijn haar..

 

Reageer op dit bericht!