Petra
Petra Lifestyle 1 Mar 2023

Single mom: 5 tips om het leuk te houden

Alleenstaande moeder zijn is zwaar met hoofdletters. En het is niet gek dat je het gevoel hebt er helemaal alleen voor te staan als het gaat om het bij elkaar houden van je gezin.

Maar vrouwen: jullie zijn sterk en hebben echt geen man nodig om in jullie behoeften te voorzien. Zelfs niet in de opvoeding van je kind(eren). Troost je bovendien: de uitdagingen waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd, worden gedeeld door miljoenen vrouwen over de hele wereld.

Wees krachtig in de wetenschap dat ondanks hoe je je soms voelt, je niet de enige bent in de strijd van je alleenstaande moeder. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om juist te bloeien als single mom. Hier komen ze!

Wees lief voor jezelf

Of het nu is omdat je slaapgebrek hebt, gestrest bent, je vrije tijd hebt gehad of dat je ziek geweest bent: wees aardig voor jezelf. Veel alleenstaande ouders maken zichzelf verwijten, terwijl dat absoluut niet nodig is!

Baal niet van jezelf wanneer je de kids een avondje pizza hebt voorgeschoteld, misschien één avondje geen boekje hebt voorgelezen etc. Doe juist het tegenovergestelde: behandel jezelf als een dierbare vriend.

Haal bijvoorbeeld eens wat seksspeeltjes in huis om jezelf lekker te verwennen voordat je gaat slapen. En voel je hier allesbehalve schuldig over. Geniet ervan!

Maak tijd voor jezelf

Maak tijd voor jezelf

Dit is essentieel, geen luxe. Je zult het nodig hebben! We hebben het niet over 15 minuten onder de douche of je haar doen, maar over daadwerkelijke tijd vrij maken voor jezelf.

Natuurlijk, je zult deze tijd moeten vinden, misschien door iets vroeger op te staan, die ene sociale afspraak af te zeggen of je kids een uurtje later op te halen bij de kinderopvang (dat is NIET zielig).

Op deze manier heb je even adempauze, tijd voor een kop koffie met jezelf in die knusse koffietent, het lezen van een spannend boek of het shoppen voor een nieuwe outfit. Ontspanning biedt een groot aantal gezondheidsvoordelen en deze tijd voor jezelf houdt je echt op de been!

Vraag om hulp wanneer nodig

Wees niet bang of te trots om hulp te vragen. We hebben allemaal wel eens hulp nodig, vooral als alleenstaande ouder. Er zullen tijden zijn dat jij of je kinderen ziek zijn (of allemaal tegelijkertijd), dat je een cursus moet doen voor je werk of wat dan ook.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je mogelijk hulp moet zoeken van familieleden of vrienden. En achteraf zul je blij zijn dat je dat gedaan hebt. Meestal helpen onze naasten ons namelijk graag, maar willen ze zich juist niet uit zichzelf ‘opdringen’.

Alles lezen over het leven als single inclusief tips, inspiratie en meer? Check Singlessite.nl.

Ga er even tussenuit met je kind(eren)

Het leven als moeder kan eentonig worden. Lees: iedere ochtend vroeg opstaan, ontbijt maken, de kids aankleden, naar school brengen, wegbrengen naar een vriendje, in bed leggen…en dat bijna iedere dag hetzelfde.

Heb je er al eens aan gedacht om je kind(eren) mee te nemen op vakantie? Op deze manier beleef je hele andere tijden samen en kun je écht qualitytime doorbrengen. Na de vakantie kun je er bovendien weer een tijdje tegenaan.

Volg je dromen

Alleenstaand ouderschap betekent niet dat je je hoop, dromen en aspiraties moet opgeven. Je kunt nog steeds ambitieus zijn en een geweldige ouder tegelijkertijd.

Blijf jezelf ontwikkelen in je carrière, leer nieuwe vaardigheden, blijf lezen en het belangrijkste: jaag je dromen na. Misschien heb je als alleenstaande moeder iets minder tijd, maar hoe je deze tijd ook indeelt: het is belangrijk voor je kids om te zien dat hun moeder haar dromen achterna gaat.

Dit is immers ook wat je uiteindelijk wilt voor je kroost, toch? Het is aan jou om het goede voorbeeld te geven en ze leren dat je een individu bent met interesses, passies en ambities. Je bent immers niet ALLEEN maar moeder…

Dus, single moms: hoe zwaar het alleenstaande ouderschap soms ook is, er zijn altijd dingen die je zelf kunt ondernemen om je leven prettiger te maken. Begin hier vandaag nog mee en zie jezelf opbloeien als ouder én als mens!

Reageer op artikel:
Single mom: 5 tips om het leuk te houden
Sluiten