Petra
Petra Gezondheid baby 1 Dec 2011

Schoonheidsfoutje

Een baby kan bij de geboorte een vreemd vlekje hebben. Meestal is dit niets ernstigs hoewel je er als ouder zijnde wel van schrikt natuurlijk. Wat voor vlekken zijn er zoal?

 

Pigmentvlekken
Er is sprake van een pigmentvlek als er een plaats op het lichaam is waar de huid beduidend lichter is dan op andere plekken. Het woord zegt het al een beetje. Bij een pigmentvlek is er sprake van plaatselijk minder aanwezig pigment in de huid. Pigmentvlekken kunnen helemaal geen kwaad. Er zijn behandelingen die pigmentvlekken kunnen verwijderen. Verminderen lukt in vrijwel alle gevallen. Uiteraard is het wel of niet behandelen een keuze die mama en papa zullen mogen maken.

Wijnvlekken
Een wijnvlek mag je enigzins vergelijken met een pigmentvlek. Een wijnvlek is echter paarsachtig van kleur. De vlek zal als het kindje groeit meegroeien. Uiteraard kan het hierbij gaan om een klein vlekje, maar in sommige gevallen kan een wijnvlek bijvoorbeeld de helft van het gezichtje of lichaam van je kindje bedekken. Bij een wijnvlek is lasertherapie een mogelijke oplossing. In de meeste gevallen zul je altijd wel iets blijven zien.

Aardbeienvlekken
Er is sprake van een aarbeienvlek als er een kluwen van bloedvaatjes op een willekeurige plek zichtbaar is in de huid. Het lijkt nog het meest op een rood bobbelig heuveltje. Een aardbeienvlek verdwijnt in de meeste gevallen zonder specifieke behandeling na een paar jaar.

Mongolenvlekken
Deze komen meestal voor bij donkere baby’s. Een mongolenvlek lijkt nog het meest ziet op een blauwe plek, ze zijn ook blauw/zwart van kleur. Mongolenvlekken ontstaan door pigmentcellen die zich in de vetlaag van de huid bevinden. Doordat er vele huidlagen overheen groeien zijn deze vlekken meestal rond het 10e levensjaar verdwenen.

Ooievaarsbeten
Ooievaarsbeten zijn rood/roze vlekken die doorgaans voorkomen in het nekje, op het voorhoofdje, onder het neusje of op de oogleden. In sommigegevallen kan het op meerdere plaatsen voorkomen. Ooievaarsbeten ontstaan door bloedvaten in de huid die tijdelijk extra verwijd zijn. Over het algemeen zal ook dit vanzelf verdwijnen.

Reageer op artikel:
Schoonheidsfoutje
Sluiten