Schone luier

Telkens als een baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn/haar luier. Dit kan betekenen dat je de kleine wel zo’n zes tot zeven keer per dag moet verschonen; de ontlasting komt meestal op gang tijdens het voeden. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen anders dan bij een meisje.

Als een meisje een flinke poepluier heeft, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan veel lauw water om ze schoon te maken. Bij jongens is dat wat makkelijker, maar let wel op dat het piemeltje naar beneden wijst in de luier: anders plast het jongetje daar zo overheen!

De billen van de baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babylotion. Gebruik geen zeep!
Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden. Vaak is een gewone handdoek te dik voor die miniplooitjes. Een ouderwets dun hydrofiel luiertje is perfect.

Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor luieruitslag. De urine maakt het huidje week, waardoor dat sneller stukgaat. Als dat gebeurt, kun je snel handelen door er twee keer per dag een dun laagje zinkzalf op te smeren. Dat beschermt en laat het huidje helen. Luieruitslag voorkom je ook door na het afdrogen babypoeder op de billetjes en in de huidplooien te strooien.

 

Reageer op artikel:
Schone luier
Sluiten