Schokkend: baby achtergelaten in vondelingenkamer
Voor de meeste moeders is de zwangerschap een prachtige tijd. Na de geboorte is er vaak sprake van die spreekwoordelijke ‘roze wolk’. De moeder geniet van haar kind en heeft alleen nog oog voor die kleine. Maar helaas loopt het ook wel eens anders. Denk maar aan het baby’tje dat in 2015 in een ondergrondse vuilcontainer werd gevonden; alleen en verlaten.
Geen ruimte voor een baby
Helaas zijn er ook in Nederland nog steeds vrouwen die niet voor hun kindje kunnen zorgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De moeder kan bijvoorbeeld psychische problemen hebben, of een partner die haar mishandelt. Ook kan er sprake zijn vaneen zwangerschap door verkrachting of incest. Hierdoor kan het voor een vrouw onmogelijk worden om voor haar kindje te zorgen. Helaas is het in zulke situaties soms ook bijna onmogelijk om hulp te vragen en ziet de moeder geen andere mogelijkheid dan het te vondeling leggen van haar baby. Dit gaat echter lang niet altijd goed. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 6 dode vondelingen gevonden. Om overlijden te voorkomen heeft stichting Beschermde Wieg een aantal jaar geleden een eerste vondelingenkamer geopend. Hier kan de moeder anoniem en veilig haar baby achterlaten.
Voor- en tegenstanders vondelingenkamer
Onlangs is dus voor het eerst een kindje in een vondelingenkamer gelegd. Dit heeft de discussie tussen voor- en tegenstanders van dit initiatief weer nieuw leven ingeblazen. Voorstanders zijn blij dat er een plek is waar een wanhopige moeder haar kindje naar toe kan brengen wanneer zij weet dat ze niet voor het kleintje kan zorgen. Hiermee wordt voorkomen dat de moeder haar kindje op een onveilige plek achterlaat, of uit wanhoop zelfs haar kindje doodt. Tegenstanders vinden dat er genoeg goede hulpinstanties zijn waar een aanstaande moeder terecht kan voor hulp. Zij vinden het te ver gaan om het te vondeling leggen te faciliteren door middel van de vondelingenkamers.
Moeder een misdadiger?
Overigens is het te vondeling leggen van een baby strafbaar volgens de Nederlandse wetgeving. Het maakt hierbij geen verschil of het kindje op een onveilige plek wordt achtergelaten of op een veilige plek (zoals de vondelingenkamer). Stichting Beschermde Wieg hoopt dat deze wet gewijzigd wordt. Volgens hen kan veel leed voorkomen worden wanneer een wanhopige moeder haar kind op een veilige plek kan achter laten zonder gestraft te worden. Het is nu afwachten hoe de politiek met dit probleem om zal gaan.