Scheiden en kinderen: dit is wat je moet weten
De liefde is niet meer aanwezig, de relatie is op de klippen gelopen. Bij het scheidingsproces komt veel kijken, zeker als er kinderen betrokken zijn. De relatie is dan misschien over, maar je blijft samen ouders. Het is belangrijk om alle zaken goed te regelen wanneer je kinderen hebt, om financiële of. Er moeten veel aspecten worden besproken. Denk aan een omgangsregeling, alimentatie, betalingen voor praktische zaken als school, een rijbewijs, kleding… Waar moet je rekening mee houden als je gaat scheiden en er kinderen in het spel zijn?
Waar moet ik op letten bij een scheiding?
Wanneer je met elkaar besluit dat het over is en de scheiding in gang wordt gezet, dan moet je rekening houden met verschillende wettelijke regels. Er komt veel kijken bij een scheiding, bijvoorbeeld een voorgeschreven procedure, alimentatie of een ouderschapsplan. Dit laatste is nodig wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding (minderjarigen). Vervolgens toetst een rechter de scheiding aan het wettelijke kader, daarna is de scheiding een feit. Bij kinderen treedt het ouderschapsplan vervolgens in werking. Een scheiding kan een heftige achtbaan zijn, terwijl het belangrijk is om scherp te blijven wanneer de afspraken gemaakt worden. Hulp bij scheiden is heel gebruikelijk om in te zetten tijdens deze intense periode om alle kwesties op de juiste manier af te handelen. Op deze manier weet je zeker dat de zaken geregeld zijn op de wijze die je voor ogen had.
Wat is een ouderschapsplan?
Is de beslissing genomen om definitief uit elkaar te gaan en hebben jullie (minderjarige) kinderen? Een gezinssituatie met kinderen vraagt om het opstellen van een ouderschapsplan bij een scheiding. Hierin tref je onder andere de zorgregeling aan. Ook maak je met elkaar afspraken over de opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Wil je meer weten wat er allemaal in een ouderschapsplan moet staan, welke afspraken je erin moet vermelden en of je een ouderschapsplan ook mag aanpassen? Neem dan een kijkje op de website van Rijksoverheid waar je meer informatie kunt vinden over scheiden en uit elkaar gaan wanneer je kinderen hebt. De omgangsregeling is ook bepalend in het ouderschapsplan voor alle afspraken die gemaakt worden. Er zijn verschillende regelingen mogelijk. Bij co-ouderschap is het bijvoorbeeld extra belangrijk dat je van tevoren afspreekt welke kosten je verdeelt en welke niet.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Mediation kan helpen om de scheiding soepeler te laten verlopen
Wanneer je met elkaar hebt besloten om te gaan scheiden en jullie allebei bereid zijn om nog op de juiste manier met elkaar te communiceren, dan kan mediation helpen. Wil je zonder ruzie uit elkaar, dan kan een mediator ondersteunen bij het maken van afspraken over de onderwerpen die van belang zijn tijdens jullie scheiding. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de omgangsregeling voor de (minderjarige) kinderen. Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar, iemand die helpt om er tijdens een conflict op een goede manier uit te komen. Een mediator kan helpen om de scheiding naar wens te laten verlopen zodat het goede contact ook in de toekomst in stand zal blijven. Extra waardevol wanneer er bij een scheiding kinderen betrokken zijn.
Bij een scheiding staat het kind centraal
Er moet bij een scheiding meer oog zijn voor het kind. Zo’n 16.000 kinderen hebben nu ernstige last van de scheiding van hun ouders. Ze hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. De gevolgen voor kinderen tijdens een scheiding zijn groot. Daarom is het belangrijk om ten alle tijden de aandacht en focus bij de kinderen te houden en hun welzijn voorop te stellen. De liefde tussen de ouders kan over zijn, maar het vervullen van de rol als ouder is blijvend. Door met respect om te gaan met elkaar, zal de emotionele schade voor het kind beperkt blijven.