Sabine’s columns – Zwangerschapsstress bij nummer 2

Vandaag ben ik precies 32 weken. Tot nu toe kende ik vele vreetbuien, maar aan mijn figuur is dat blijkbaar niet te zien. Volgens de verloskundige was ik helemaal ‘ normaal’ en de baby was net onder het gemiddelde, wat ook voor een meisje weer gebruikelijk is. ‘ Het zal wel zo’n 3.200 of 3.400 gram worden’ zegt ze. Dat valt me nog alles mee. 

Vooral in de eerste misselijksheidsperiode konden alleen de slechtste en vooral vetste dingen me de dag door helpen. Maar, gisteren gewogen en ik ben totaal nu 8,5 kilo aangekomen. Bij Teun was dit 15 kilo in totaal, dus volgens mij moet ik hier nog wel onder blijven dit keer. Ben benieuwd.

Pasgeleden kreeg ik ineens veel harde buiken. Althans het waren niet zozeer harde buiken die komen en gaan, als een soort oefenweeen, maar eerder een soort constante harde buik als je staat of loopt. Maar zelfs liggen deed mijn buik niet echt ontspannen. Ik blijk nu ook een blaasontsteking te hebben, maar de verloskundige gaf toch aan het msischien wat rustiger aan te doen.

Tja, hoe doe je dat? En wat is nu eigenlijk datgene waar je schijnbaar heel moe van wordt? Voor nummer 1 was dit overduidelijk werk en zou je nu misschien een paar uur minder per dag gaan werken en een dagje in de week thuis ofzo. Maar als je al een nummer 1 thuis hebt zitten, dan is werken eerlijk gezegd op fysiek gebied het meest relaxen wat er is. Ik heb een kantoorbaan, heb een goede werkplek, we hebben er fijne koffie/thee/broodjes en ik kan daar de hele dag ongestoord op mijn kont blijven zitten. Ok, ik zit achter de computer en er wordt wat denkwerk verwacht, maar daar word ik niet moe van.

Nee, het is eerder het schema voorafgaand en na het werk en het avondritueel wat je opbreekt. Maar daar kan ik moeilijk ‘ vrij ‘ van nemen. Omdat ik 3 dagen werk, ben ik daarnaast ook 2 dagen alleen met Teun en dan kan je natuurlijk ook niet heel de dag op de bank gaan liggen. Mhh..ik geloof dat er niet echt oplossing is voor dat lekker rustig aandoen, behalve dan een oppas inhuren of familie inschakelen. Tja, we gaan maar door totdat het echt niet gaat en dan vinden we ook wel weer een oplossing.
Ja hoor, weer een stuit
Nu dacht ik pasgeleden nog van een huisarts vriendinnetje van mij gehoord te hebben, dat de kans heel klein is als je eerste kind een stuit is, dat de tweede dat ook is. Je kan raden dat ik extra verbaasd was om bij 30 weken te horen dat ook nummer 2 weer in stuit ligt. Je omgeving begint uiteraard heel optimistisch meteen te roepen, ‘ ach, maar ze kan nu toch nog makkelijk draaien?’ en ‘ komt goed’ . Maar zij kennen het hele verhaal niet. Mijn baarmoeder heeft schijnbaar een afwijkende vorm en daarnaast is Teun exact hetzelfde ter wereld gekomen als mijn moeder toendertijd. Ook lag Teun, al vanaf die zelfde tijd gewoon de hele tijd verkeerd om. Naar mijn idee is het zelfs iets familiairs en is de bouw van mijn lichaam schijnbaar zo dat baby’s niet lekker liggen met hun hoofd naar beneden. Echt wetenschappelijk onderbouwd is het niet, maar in sommige gevallen moet je toch maar je gevoel volgen.

Bij Teun weet ik nog wel dat ik er zelf stellig van overtuigd was dat het wel heel raar was dat ik altijd trappen beneden voelde en bovenaan alleen een hard plakaat. Maar alle 5 de verloskundigen die mij week na week controleerden, uiteraard zonder een echo te maken (want ze hielden niet van over-medicalisering) bevestigden mij stellig dat de baby toch echt goed lag en dat dat wat ik dacht dat het hoofd was, toch echt de billen waren. Achteraf naïef, maar dan denk je ‘ nou, dan zal dat wel zo zijn’. Dit keer weten we het vooraf en aangezien ik 2 contra-indicaties (litteken eerste keizersnede en placenta aan de voorkant) en mijn gevoel tegen heb, gaan we haar ook niet proberen te draaien. Het lijkt me doodeng en mijn buik is super strak, dus we laten het gewoon zo. Dan maar weer voor de keizersnede, zijn we van die keuze ook weer af.

Groeten,

Sabine 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.