Sabine’s columns – De angst van een moeder

Het speelt uiteraard bij iedere moeder wel, die eeuwigdurende angst dat er iets met je kind kan gebeuren. Maar om daar te veel bij stil te staan, heeft natuurlijk geen zin. Behalve als het ineens heel dichtbij komt. Zedenzaken, het ergste wat je je kunt voorstellen als ouder.

Maar toch is het iets waar we niet om heen kunnen in deze wereld. Uiteraard speelde de zaak in Amsterdam al bij een ieder in het hoofd, maar nu kwam dit ook in Amstelveen ineens heel dichtbij. 

Want wat doe je als je iemand aantreft op je kinderdagverblijf, waar je geen goed gevoel bij hebt en wat doe je daar vervolgens mee? De meningen van ouders zijn hier sterk over verdeeld. Sommige handelen uit een soort goedheidsprincipe en vinden dat niemand op vooroordelen beoordeeld mag worden en anderen zijn weer veel radicaler.

Voor mij is de les ‘ altijd je gevoel volgen en daar naar handelen en daar ook niet over twijfelen’. Maar goed, ik ben ook een persoon die niet standaard de huisarts gelooft, maar zelf ook tot dezelfde conclusie moet hebben kunnen komen. Uiteindelijk is de ervaring met een sisser afgelopen en lijkt alles relatief mee te vallen, maar het idee van misbruik of ongeoorloofd handelen zoals dat heet, rakelt horrorscenario’s op.

Ik moet zeggen dat in de week dat alles speelde, ik een licht depressief gevoel op voelde komen. Het feit dat ik diezelfde avond bij Pauw & Witteman eerst Libie, toen Japan en als laatste de Amsterdamse zedenzaak voor mijn kiezen kreeg, droeg hier ook weinig aan bij. Toen dacht ik ineens terug aan een wintersportvakantie waar we een aantal weken geleden waren en we dezelfde heftige discussie aan het einde van de dag voerde met bezorgde ouders. Een van hen zei op een gegeven moment heel droog: ‘ Ja, kijk, er zijn zoveel dingen wat jou of je kind kan overkomen. Je kan ook onder een auto komen en een zedendelict is er daar gewoon een van.

En net als met andere erge dingen, heb je die niet allemaal in de hand en het enige devies is gewoon goed opletten. That’s it!’. Hoe raar ook, maar hij heeft wel gelijk. Je moet gewoon voorzichtig doen, goed opletten en niet blind vertrouwen op systemen of organisaties en hopelijk gebeurt er nooit iets ergs, wat dat dan ook is. Ergens gaf me deze gedachte wel rust.

Groetjes,
Sabine 

Reageer op dit bericht!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.