Petra
Petra Gezondheid baby 10 Nov 2011

RS-virus

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt niet alleen bij kinderen luchtweginfecties en komt in Nederland veel voor, vooral in de winter. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Meestal treedt alleen neusverkoudheid op. Er kan ook koorts (hoger dan 38C) ontstaan met hoesten en heesheid. Soms treedt benauwdheid op.

Besmetting
Mensen die verkouden zijn geworden door het RS-virus zijn besmettelijk voor anderen van één dag voor het ontstaan van ziekteverschijnselen tot drie weken daarna. Het virus zit in de neus en keel van iemand die ziek is. Door hoesten, niezen en praten, komt het virus op de handen of op voorwerpen terecht. Wanneer het virus via handen of voorwerpen in contact komt met de neus, het oog of de mond, kan besmetting optreden.  Na besmetting duurt het twee tot acht dagen voordat ziekteverschijnselen optreden (gemiddeld 5 dagen).

Hoe kun je een RS-virusinfectie voorkomen?  
Inenting tegen de ziekte is niet mogelijk. Besmetting is moeilijk te voorkomen, omdat het virus zoveel voorkomt. Een goede hygiëne kan helpen om de ziekte te voorkomen. Maak beddengoed, speelgoed en andere voorwerpen die in contact komen met speeksel en snot van verkouden kinderen regelmatig schoon. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna uw handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan uw hand voor de neus en mond en was hierna uw handen. Leer kinderen dit ook te doen.

Behandeling
Meestal is een behandeling niet nodig. De klachten verdwijnen vaak vanzelf na enkele dagen tot een week. Raadpleeg de huisarts in de volgende gevallen:
– als er ernstige ziekteverschijnselen zijn zoals benauwdheid en hoge koorts (hoger dan 39C);
– als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt;
– bij kinderen jonger dan drie maanden moet u al op de eerste koortsdag met uw huisarts overleggen.
Complicaties, zoals een longontsteking, komen vooral bij jonge kinderen voor. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn.

 

Reageer op artikel:
RS-virus
Sluiten