Rotavirus

Rotavirus
Het Rotavirus veroorzaakt zeer heftige diaree vooral bij baby’s en jonge kindjes. Nagenoeg alle kindjes op de gehele wereld komen weleeens in aanraking met dit virus, soms kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. In Nederland en omstreken is het virus het meest actief in het vroege voorjaar en de winter.

Bijna 50% van alle diaree-gevallen bij kindjes onder de 2 jaar worden door dit virus veroorzaakt. We kunnen stellen dat elk kindje tot 3 jaar minimaal 1x besmet is geweest door het Rotavirus. In 20% van de gevallen zijn er zelfs meerdere besmettingen geweest. Het virus is dermate besmettelijk dat het zelfs voor “mini” epidemiën zorgt op kinderdagverblijven.

Symptomen
Het virus uit zich onder andere door een waterdunne diaree, koorts en overgeven. De diaree kan wel een week duren, het braken meestal maar enkele dagen. Door de infectie wordt de darmwand aangetast, wat resulteert in problemen met het verteren van suikers en vetten. Een van de grootste problemen met Rotavirus is het gevaar van uitdroging. Dit uit zich door diep in de kassen liggende oogjes, ingevallen fontanellen, weinig plassen en droge slijmvliezen. Bij extreem uitdrogen kan dit virus dodelijk zijn. Gelukkig is dit maar in weinig gevallen zo. Over het algemeen richt het Rotavirus geen blijvende schade aan. Wel kan je kindje nog maandenlang overgevoelig reageren op melkproducten. Indicaties hiervan zijn winderigheid, bolle buikjes en slechte eetlust. Uiteraard kun je zodra je dit vermoedt de melkproducten vervangen door sojaproducten. Kindjes boven de 5 jaar zijn doorgaans sterk genoeg om het virus te weerstaan.

Zeer besmettelijk
Hoewel de oorsprong niet echt bekend is weten we wel dat het virus zich in de ontlasting bevindt vanaf het moment dat de besmetting optreedt tot ongeveer 8 dagen erna. Meestal raak je dus besmet door “handcontact” en bijvoorbeeld speelgoed. De incubatietijd is ongeveer 2 dagen. Vooral in onhygiënische omstandigheden kan het virus zeer snel om zich heen grijpen. Zelfs het goed wassen van je handen kan nog onvoldoende zijn, er kunnen altijd virusdeeltjes op je huid achterblijven. Als je besmet bent maar je hebt nog geen symptomen dan besmet je dus ongemerkt mogelijk een heleboel anderen. Ondanks deze vermelding is het wel noodzakelijk dat je na elk toiletbezoek je handen goed wast met zeep. Het spreekt voor zich dat ook de handjes van je kindje na elk toilet bezoek gewassen dienen te worden.

Als je regelmatig, bijvoorbeeld als je in een kinderdagverblij werkt, met “besmette” ontlasting in aanraking komt kan het verstandig zijn om handschoenen te dragen. Kleding die in aaraking gekomen is met mogelijke besmettingshaarden kun je het beste wassen op een temperatuur boven de 50 graden. Boven de 50 graden kan het virus namelijk niet overleven!

Vaccineren behoort tot de mogelijkheden
Door vroegtijdige vaccinatie kunnen veel infecties voorkomen worden. Ruim 85% van de baby’s wordt hierdoor beschermd tegen ernstige uitdroging en infecties.

Goed drinken
Goed drinken is van levensbelang! Zeker bij kindjes die last hebben van braken en diaree. Bij baby’s mag je gewoon doorgaan met borstvoeding (of kunstvoeding). Als extra vocht kunnen bijvoorbeeld water, babythee en rijstwater dienen. Ook fruitpapjes, brood en groentehapjes mogen gewoon, als het kindje aangeeft hier behoefte aan te hebben. Zonder medische indicatie c.q. aanbeveling zouden wij geen ORS geven. Aan wat grotere kindjes kan water, vruchtensap, lichte soep en bijvoorbeeld cola gegeven worden. Appelsap is minder goed omdat dit mogelijk de darmpjes irriteert. Vermijd te veel zoetigheid en geef je kindje waar het “zin” in heeft.

Doktersbezoek
Meestal gaat de diaree redelijk snel over en is een doktersbezoek niet noodzakelijk. Mocht je kindje echter meer dan 2 voedingen niet willen drinken, suf worden, als er bloed inde ontlasting komt of hoge koorts krijgen, ga dan toch langs je huisarts. Bij kindje boven de 1 jaar ga je naar de huisarts als de klachten langer dan 2 dagen aanhouden. Zeker als er andere klachten zoals bloed in de ontlasting, hoge koorts, keelpijn of oorpijn bij komen. Ook als je kindje in de war of suf wordt consulteer de huisarts! Bij twijfel… hetzelfde verhaal.

Tenslotte nog even dit; medicijnen hebben geen zin in het geval van een Rotavirusinfectie. Pijnstillers, antibraakmedicijnen en of diaree-stoppers zijn dus niet nodig.

Reageer op dit bericht!