Roodvonk [symptomen en gevolgen]

Roodvonk is een van de bekende kinderziektes. Vooral kinderen tussen de 3 en 8 jaar lopen risico om ziek te worden, maar ook baby’s en oudere kinderen kunnen de ziekte krijgen. Gelukkig is roodvonk in de meeste gevallen ongevaarlijk. Toch is het handig om de symptomen op tijd te kunnen herkennen, zodat je weet of actie vereist is.

Symptomen roodvonk

Net als veel andere ziekten, begint roodvonk met symptomen zoals verlies van eetlust, pijnlijke klieren in de hals en keelpijn. De eerst dagen kan ook al koort optreden, die in sommige gevallen snel stijgt tot wel 40 graden. Ook misselijkheid, overgeven en buikpijn zijn symptomen die kunnen voorkomen bij roodvonk. De eerste dagen is er op de tong witte uitslag te zien, maar na een dag of 3 wordt de tong juist rood, bobbelig en dikker. Geen wonder dat dit fenomeen frambozentong genoemd wordt.

Vanaf de tweede ziektedag ontstaat er rode uitslag op de borst van je kind. De uitslag bestaat uit rode puntjes op een rode huid. Het voelt ruw aan, maar jeukt niet. Hierdoor heeft je kind er niet zo’n last van, zoals bijvoorbeeld wel bij mazelen en waterpokken. Vanaf de borst kan de uitslag zich verder verspreiden. Het kan op het hele lichaam verschijnen, maar vooral oksels en liezen worden vaak aangetast. Alleen rond de mond blijft de huid bleek.

Na 3-5 dagen begint de koorts meestal te dalen. Een paar dagen later verdwijnt dan ook de uitslag op het lichaam. Een laatste symptoom van roodvonk treedt pas na 2 of 3 weken op: de huid gaat dan vervellen. Vooral de huid op de handen en voeten is hier gevoelig voor.

Besmettelijke ziekte

Roodvonk is een besmettelijke ziekte, die ontstaat door een bacterie (streptokok). Deze bacterie nestelt zich in neus en keel van de besmette persoon. Veel mensen dragen de bacterie ongemerkt en worden er niet ziek van. Mensen met een minder goede weerstand kunnen er echter wel ziek van worden. Je kunt besmet raken door de bacterie in de lucht in te ademen. De bacterie komt door niezen, hoesten en praten in de lucht terecht.

Vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan (keelpijn, koorts, opgezette klieren) is de zieke besmettelijk. Dit is dus nog voordat er uitslag ontstaat. Besmettingsgevaar blijft tot op het moment dat het vervellen van de huid achter de rug is. Dit kan dus in totaal wel 2 tot 3 weken duren. Hierdoor is het lastig om besmetting te voorkomen. Er is ook (nog) geen vaccinatie tegen de ziekte. Heb je eenmaal roodvonk gehad? Dan kun je het nog een keer krijgen, maar een tweede of volgende keer zal veel minder heftig verlopen dan de eerste keer.

Medicijnen bij roodvonk

In het verleden werd bij roodvonk vaak antibiotica voorgeschreven. In de praktijk bleek dit weinig effectief. Omdat de bijwerkingen van de antibiotica in dit geval niet opwegen tegen het effect, wordt het tegenwoordig weinig meer voorgeschreven bij roodvonk. Er zit bij deze kinderziekte vaak niets anders op dan gewoon uit te zieken. Heeft je kind veel last van de symptomen? Dan kun je een paracetamol (tablet of zetpil) geven. Om de keelpijn te verminderen is het belangrijk dat je kind regelmatig wat drinkt. Af en toe een klein slokje water kan de pijn al flink verminderen. Af en toe een ijsje of dropje kan ook helpen. Zorg er daarnaast voor dat je kind genoeg rust krijgt. Voelt je kind zich redelijk goed? Dan is het meestal niet nodig om het op bed te leggen. Laat het ook maar gewoon lekker spelen als de energie weer terugkomt. Een beetje afleiding is alleen maar goed om de klachten te vergeten!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wanneer naar de huisarts

In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan wanneer je kind roodvonk heeft. Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Wanneer je kind erg ziek lijkt, of opeens steeds zieker wordt;
  • Wanneer je kind benauwd is, of slikken niet meer lukt;
  • Als je kind erg veel kwijlt of de mond bijna niet meer open krijgt;
  • Als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden.

Daarnaast is het ook als je kind weer beter is goed om op te blijven letten. Treden er opeens symptomen op zoals lusteloosheid, dikke oogleden, roze plas, koorts of rode gewrichten? Dan is het belangrijk om de huisarts hiernaar te laten kijken.

Naar school met roodvonk

Voelt je kind zich ondanks de klachten wel redelijk goed? Dan mag het in principe gewoon naar school of kinderdagverblijf. Omdat deze ziekte al besmettelijk is voordat de symptomen zichtbaar worden, is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat anderen besmet raken. Daarom is het niet nodig om je kind tijdens de hele ziekteperiode thuis te houden. Natuurlijk is het wel goed om dit te overleggen met de kinderopvang. Wanneer er sprake is van een epidemie, kan het voor het personeel lastig zijn om alle zieke kinderen op te vangen. In dat geval zal gevraagd worden om het kind toch thuis te houden.

Roodvonk voorkomen

Zoals aangegeven is besmetting met roodvonk lastig te voorkomen, doordat de ziekte al besmettelijk is voordat de eerste symptomen zich aandienen. Tegen deze kinderziekte is ook (nog) geen vaccinatie beschikbaar. De enige manier om de kans op dergelijke ziektes te verkleinen, is door je kinderen op tijd hygiëneregels bij te brengen. Zo voorkomt het goed leren snuiten van de neus snot aan mouwen en handen. Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van stoffen exemplaren, omdat deze laatste vaak veel te lang gebruikt worden. Gebruik de papieren zakdoekjes ook maar 1 keer en gooi ze daarna direct weg. Ook regelmatig handen wassen kan de kans op besmetting verkleinen. Op deze manier neemt het risico op het krijgen van roodvonk of andere kinderziekten af, al kun je het nooit helemaal voorkomen. Heb je als kind nog geen roodvonk gehad? Ook als volwassene kun je besmet raken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Roodvonk [symptomen en gevolgen]
Sluiten