Petra
Petra Blog 23 Nov 2011

RIVM wil hervaccinatie tegen kinkhoest

Iedereen die veel met zuigelingen te maken heeft, moet opnieuw worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Op die manier krijgen pasgeboren genoeg bescherming tegen de besmettelijke ziekte, zegt Frits Mooi, projectleider kinkhoest van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 

Het gaat om ouders, kinderartsen, verloskundigen en medewerkers van de kinderopvang en consultatiebureaus. De hervaccinatie is nodig omdat de immuniteit na verloop van tijd wegebt. Daardoor kunnen tieners en volwassenen opnieuw worden geïnfecteerd. Een bijkomend probleem is dat de bacterie in de loop der jaren is veranderd, waardoor het vaccin waarschijnlijk minder lang beschermt.

Baby’s krijgen meestal na twee maanden een vaccin tegen kinkhoest. Die eerste twee maanden kan kinkhoest nog gevaarlijk voor hen zijn. Kinkhoest leidt tot voortdurend hoesten. Dat kan tot zuurstoftekort en interne bloedingen leiden.

Jaarlijks zouden honderd tot driehonderd baby’s door kinkhoest in het ziekenhuis belanden, waarvan er één overlijdt. Mooi wijst erop dat de immuniteit die door de vaccinatie wordt verkregen na verloop van tijd wegebt. Daardoor kunnen tieners en volwassenen alsnog worden geïnfecteerd. Volgens hem is eens per tien jaar een hervaccinatie nodig.
Mooi licht zijn strategie woensdag toe op een landelijke dag over het rijksvaccinatieprogramma. De regering besluit na een advies van de Gezondheidsraad of er inderdaad een extra inenting tegen kinkhoest komt.

Lees hier meer over kinkhoest.

Bron: AD
 

Reageer op artikel:
RIVM wil hervaccinatie tegen kinkhoest
Sluiten