Rhesusfactor

rhesusfactor.jpg
Bij 85% van de bevolking is de rhesusfactor aanwezig. Het hebben van rhesuspositief bloed zegt iets over de aanwezigheid van een eiwitachtige stof in je bloed. Ontbreekt deze rhesusfactor dan is het bloed rhesusnegatief. Dus bij de eerste controle bij de verloskundige wordt er bij het bloedonderzoek ook de rhesusfactor bepaald.

Waarom is dat zo belangrijk?
Als een zwangere vrouw rhesusnegatief bloed heeft en haar man rhesuspositief bloed dan is het mogelijk dat zij een kindje kunnen krijgen met rhesuspositief bloed. Het bloed van moeder en kind (rhesusnegatief en –positief) mag niet met elkaar worden vermengd bij de bevalling. Het bloed van de moeder reageert vijandig op de rode bloedcellen van de baby. Dit kan tot rhesusziekte bij het kind leiden.

Rhesusprik
Als inderdaad blijkt dat het bloed van de moeder rhesusnegatief is wordt in de 32e week van de zwangerschap gecontroleerd of er antistoffen tegen de rhesusfactor in het bloed zitten. Tegelijkertijd krijg je ook een injectie anti-D-gamma-globine. Ook wordt direct na de bevalling bloed uit de navelstreng genomen om de rhesusfactor van de baby vast te kunnen stellen. Heeft het kind rhesuspositief bloed, dan gaat het moederbloed afweerstoffen aanmaken. Dat geeft bij een volgende zwangerschap met een rhesuspositief kind problemen; rhesusziekte. Bij elke bevalling is er kans op vermenging van bloed van de moeder en het kind. Daarom krijgt een rhesusnegatieve moeder na de geboorte van een rhesuspositief kind binnen 72 uur nogmaals een injectie met antistoffen tegen de rhesusfactor; een anti D-gamma- globine injectie behalve de anti D-gamma- globine injectie krijg je ook 1000IE immunoglobuline injectie.

Rhesusziekte
De antistoffen van een eerdere zwangerschap komen via de placenta bij het kind en breekt rode bloedcellen af, zodat je kindje op de wereld komt met bloedarmoede. Ernstige bloedarmoede bij het kind kan leiden tot hersenafwijkingen of zelfs het overlijden van het kind. Een baby met rhesusziekte krijgt na de bevalling met een wisseltransfusie nieuw bloed. Bij een ernstige vorm van rhesusziekte kunnen al tijdens de zwangerschap wisseltransfusies aan het kind worden gegeven.
 

6 REACTIES

 1. Hoi!!

  Ik ben A positief, maar ben rhesus c negatief.
  Ik had er eigenlijk nooit van gehoord (rhesus c) , kunnen jullie mij hier iets meer uitleg over geven

  Alvas bedankt groetjes Petra

 2. waarom maakt de moeder wel antistoffen tegen het resusfactor van het kind,maar niet tegen de bloedgroep van het kind?een moeder en kind kunnen toch verschillende bloedgroep hebben en dan is er toch ook bloedcontact tussen moeder en kind.
  Groetjes en bedankt,brenda

 3. ik ben zelf o negatief ik heb nu een kind van bijna 3 jaar met de tijd willen wij weer zwanger worden klopt het dat bij de 2de zwangerschap gevaarlijker kan zijn of is dat maar een fabeltje gr claudia

 4. hoi crazy c,

  Wanneer je rhesusfactor negatief is, maar die van je man POSITIEF kan het inderdaad gevaarlijker zijn. De kans op een miskraam is groter. Omdat u na het eerste contact met bloed van iemand met rhesusfactor + ( uw eerste kindje tijdens bevalling ) resusantistoffen hebt aangemaakt en daarbij ook geheugencellen tegen de resusantigenen van een rhesus+ persoon, tijdens uw tweede zwangerschap zullen die geheugencellen resusantistoffen aanmaken tegen het bloed van de foetus. dit kan leiden tot miskraam en vertraging van de mentale groei.
  voor uw zwangerschap is het verstandig om de dokter raad te plegen.

  ik hoop u hierbij voldoende informatie gegeven te hebben.

  Groetjes

 5. Ik ben zelf dus ook getest op rhesus c negatief met als bloedgroep B positief. De rhesus factor C is geen prik voor dat is alleen voor rhesus D beschikbaar. Daarin tegen is de kans dat wij antistoffen ontwikkelen maar 1% dus laten we maar hopen dat we daar niet bij horen.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.