Regels en gedrag
Ouderwets opvoeden, modern, gewoon, religieus, multicultureel of spiritueel… Over opvoeden is het laatste woord nog niet gezegd. Eén ding is zeker: opvoeden is ook leuk! Het is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Maar opvoeden in deze tijd is zeker geen gemakkelijke taak.
Elke ouder zal het herkennen: ondanks de vele gouden randjes zijn er in elke leeftijdsfase weer nieuwe zorgen en vraagstukken. Bijvoorbeeld wat kun je doen als je kind gepest wordt? Hoe leer je je kind lezen, schrijven en typen? En hoe kun je duidelijke grenzen stellen aan het gedrag van je kind?
Regels
Om je kleuter op te laten groeien tot een evenwichtig mens met goed besef van normen en waarden is het belangrijk om heldere regels te stellen. Je kind moet zich realiseren dat er grenzen zijn aan zijn gedrag. Voor zijn eigen veiligheid, maar ook om je kind later zijn plek in de maatschappij te laten vinden. Maar wat zijn nu redelijke regels en hoe zorg je dat je kind zich er aan houdt? Dat is nog niet eenvoudig.
Regels voor veiligheid
De veiligheid van je kind is je alles waard. Daarom is het belangrijk dat je kleuter begrijpt dat hij niet alles kan en mag. De meeste regels betreft de veiligheid in zijn directe leefomgeving is iets wat een kleuter al weet omdat je hem als peuter al op deze gevaren hebt gewezen.
Regels voor sociaal gedrag
Om later sociaal vaardig te worden, is het goed om je kind op jonge leeftijd al duidelijke regels mee te geven over de omgang met andere kinderen en volwassenen. Lief zijn voor leeftijdgenootjes, beleefd zijn tegen volwassenen, maar ook hele simpele dingen als niet in je neus of oor peuteren. Het is goed om al op jonge leeftijd duidelijkheid te scheppen over wat in gezelschap wel en niet gewenst is. Hoe jonger je begint met het aanleren van sociaal wenselijk gedrag, hoe gemakkelijker hij het later zal hebben om zich in een groep mensen te gedragen en geaccepteerd te worden.
Regels voor persoonlijke hygiëne
Je kleuter komt veel in (fysiek) contact met andere mensen: Op school, op bezoek bij anderen, maar ook thuis. Om te voorkomen dat bacteriën zich gemakkelijk verspreiden kun je je kind al vroeg bepaald gedrag aanleren, zoals handenwassen voor het eten en eventueel al na het plassen. Of bijvoorbeeld dat je kind zijn hand voor zijn mond houdt als hij hoest of niest.