Rapley methode

De overgang van melk naar vast voedsel is altijd spannend en erg wennen. Met de Rapley methode bepalen baby’s zelf wat ze willen eten, hoeveel en in welk tempo.

ls de baby ongeveer zes maanden oud is krijgt de baby bijvoeding. Dat is nodig omdat de baby nu meer voedingsstoffen nodig heeft. Het ‘leren eten’ is een spannende maar vooral erg leuke ontwikkeling. Kort gezegd komt de Rapley methode er op neer dat je de baby het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding geeft en daarna direct al vast voedsel aanbiedt. Dat heeft verschillende voordelen. Zo ontwikkelt de mondmotoriek zich goed en leert de baby verschillende smaken kennen. Het eten dat je de baby op jonge leeftijd geeft beïnvloedt het eetgedrag op latere leeftijd. Baby’s, die direct al in aanraking komen met veel verschillende smaken en texturen lusten later ook meer soorten voedsel.

Op tijd geboren en gezonde borstgevoede, én kunstgevoede, baby’s blijken heel goed in staat, met de juiste begeleiding van hun ouders, om zelfstandig te leren eten zonder gevoerd te worden en zonder gepureerd eten naar binnen gelepeld te krijgen. Prematuur geboren kinderen hebben er vaak ook geen moeite mee, maar het is wel verstandig om hen pas vast voedsel aan te bieden als zij zes maanden zijn plus het aantal weken dat ze te vroeg geboren werden; of misschien een paar weken eerder. Kinderen hebben geen hulp nodig: ze gaan vanzelf het eten pakken en het eten eten, én het verteren als ze er lichamelijk gezien aan toe zijn.

Deze manier van je kind voeden gaat veel verder dan gepureerde voeding uit een potje. Fruit en groente zijn super geschikt om mee te beginnen. De baby moet leren welke kleuren, vormen, smaken en texturen hij lekker vindt. Biedt stukken groente en fruit als geheel aan. Het hoeft niet in mondformaat gesneden te worden. De baby moet het juist kunnen vasthouden. Gebruik het voedsel introductieschema van Borstvoeding.com als leidraad bij welke groenten en fruitsoorten je het beste kunt gebruiken om mee te beginnen.
Een baby is gemotiveerd om ander eten te gaan ontdekken omdat hij uit zichzelf de wereld wil ontdekken. Hij heeft behoefte om anderen na te doen, hij heeft een aangeboren behoefte om expressie en gedrag van anderen te imiteren; en hij heeft een natuurlijke behoefte om zelfstandig te willen zijn. De ontdekkingstocht naar ander, vast voedsel, heeft niets met honger te maken.

Als ouder hoef je dus niet zoveel te doen dan behalve je baby regelmatig de kans te geven met eten te experimenteren. Als je dat kan doen in een ontspannen sfeer, met het idee in je achterhoofd dat leren eten tijd kost, en geduld. Met het idee dat eten leuk is en noodzakelijk, maar ook met het vertrouwen dat jouw baby heel goed weet hoeveel eten hij nodig heeft. Dat je baby nieuwsgierig is, en dat jij hem dus gezond en verantwoord eten kan aanbieden. Dat het geen honger is maar nieuwsgierigheid: leren eten met vallen en opstaan. Dan kan je het laten gebeuren en zal je zien dat jouw baby, in de loop van de tijd zichzelf zal voeden met vast voedsel.

Voor meer informatie:

Reageer op artikel:
Rapley methode
Sluiten