PUPP [extreme jeuk tijdens zwangerschap]

Zwangerschapskwaaltjes kunnen heel vervelend zijn. Niemand wordt blij van misselijkheid, spataderen of vocht in de voeten. Er zijn echter aandoeningen tijdens de zwangerschap die alle kwaaltjes doen verbleken. PUPP is zo’n aandoening. Vrij onbekend, maar als je ermee te maken hebt gehad zul je het niet snel meer vergeten.

Symptomen PUPP

Bij PUPP ontstaan er rode (gal)bultjes op de huid. Deze jeukende bultjes ontstaan in de meeste gevallen pas in het laatste trimester van de zwangerschap. De eerste uitslag verschijnt meestal op de buik, maar in principe kan het zich over het hele lichaam voordoen.

Hoe vaak komt het voor?

Hoewel de naam PUPPP vrij onbekend is, komt de aandoening bij best veel zwangeren voor. Ongeveer 1 op de 240 zwangere vrouwen krijgt er last van. Dit aantal kan hoger liggen, omdat het niet altijd geregistreerd of herkend wordt. Sommige vrouwen denken dat ze jeuk krijgen door striae, die immers ook op de buik verschijnt en rode strepen veroorzaakt. De symptomen worden dan aan een verkeerde oorzaak toegeschreven.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van PUPP is onduidelijk. Er zijn artsen die denken dat het een soort auto-immuunaandoening is, waarbij de huid van de zwangere vrouw slecht reageert op bepaalde eiwitten in de placenta. Voor deze verklaring is alleen nog geen wetenschappelijk bewijs. Het zou wel kunnen verklaren waardoor bij bijna alle vrouwen na de bevalling de jeuk weer verdwijnt. Gelukkig is het dus een tijdelijke kwaal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slapende zwangere vrouw

Heb ik PUPP?

Er zijn meer huidaandoeningen die zich voor kunnen doen tijdens de zwangerschap. Zo kun je last krijgen van herpes gestationes, of Prurigo van Besnier. Mooie woorden voor vervelende jeuk. Een belangrijk verschil tussen PUPP en deze andere aandoeningen is het moment van ontstaan. De andere huidklachten kunnen gedurende de hele zwangerschap ontstaan, terwijl PUPP alleen in de laatste drie maanden van de zwangerschap verschijnt. Ook jeuken lang niet alle andere aandoeningen zo erg als PUPP, die er zelfs voor kan zorgen dat je niet meer kan slapen van de jeuk.

Medicijnen tegen PUPP

Doordat de oorzaak van deze aandoening dus nog onduidelijk is, is het ook nog niet mogelijk om deze oorzaak aan te pakken. Er zijn medicijnen verkrijgbaar tegen jeuk, maar lang niet al deze medicijnen kunnen veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Heb je erg veel last? Dan kan de huisarts je bijvoorbeeld een verkoelende creme voorschrijven, of zalf met een lage dosering corticosteroid. Ook antihistaminica worden soms voorgeschreven. In zeer ernstige gevallen wordt toevlucht gezocht tot sterke hormooncremes, zoals prednison. De huisarts zal dit echter pas voorschrijven wanneer de gynaecoloog dit veilig acht.

Heb jij PUPP of een andere huidaandoening gehad tijdens je zwangerschap, waardoor je veel jeuk hebt gehad? Hoe ben je deze periode doorgekomen? Zijn er bijvoorbeeld huis- tuin en keukenmiddeltjes die jou goed hebben geholpen? Laat hieronder een reactie achter!

Reageer op artikel:
PUPP [extreme jeuk tijdens zwangerschap]
Sluiten