Pffff… Hoe kom ik de zomervakantie door?! [5 tips]

Ze zijn nog maar net een paar dagen vrij, maar ik betrap me zelf nu al af en toe op de gedachte: ‘Help! Hou houd ik dit vol?’ Ze zijn moe, maar kunnen ’s avonds niet slapen (‘Mama, we mogen laat opblijven, want het is toch vakantie!’), moeten wennen aan al die vrije tijd (dus vervelen zich dood) en vliegen elkaar om de haverklap in de haren. Met behulp van de volgende 5 tips hoop ik de vakantie toch zonder kleerscheuren door te komen!

1. Doe niet te moeilijk!

Vroeger was ik bang dat mijn kinderen zich zouden gaan vervelen, en bedacht daarom de wildste uitjes om ze tevreden te houden. Het gevolg? De kinderen kregen niet genoeg rust, waardoor ze uiteindelijk oververmoeid en heel vervelend werden. De uitjes waren daardoor op een gegeven moment helemaal niet leuk meer. Op een gegeven moment ben ik het daarom anders gaan doen; geen ingewikkeld gedoe meer, maar gewoon een dagje naar het park of de kinderboerderij. Natuurlijk doen we af en toe nog iets wilds, maar moeilijk doen betekent echt niet altijd dat het leuk wordt! Vooral jongere kinderen vinden de uitjes dicht bij huis vaak het leukst. Die doe je geen plezier met lange autoritten.

zonnebrandcrème fabel kinderen

2. Vervelen is heel gezond

Nog een leuke bijkomstigheid van dat ‘niet te moeilijk doen’ is dat ik heb geleerd dat het helemaal niet erg is als kinderen zich af en toe vervelen. Ik merk dat ze vooral aan het begin van de zomervakantie erg moeten wennen aan hun vrije tijd. En dan is het best lastig om zelf iets te verzinnen om te doen. Mijn ervaringstip: laat ze zich vooral even te pletter vervelen. Uiteindelijk komen daar de meest leuke en creatieve ideeën uit. Zo bedachten mijn kinds de vorige keer een geweldig toneelstukje, waarin de een mama speelde en de ander geen zin had om te komen eten. Het was hilarisch, al mag ik hopen dat de mama op het toneel zich niet heeft laten inspireren door de eigen mama. Ik geloof (en hoop) eerlijk gezegd niet dat ik zo chagrijnig doe als de moeder op het toneel.

3. Elders slapen is altijd leuker!

Gaan jullie niet op vakantie? Dat hoeft ook niet om er op uit te kunnen. Je kinderen vinden het namelijk vast geweldig om in de zomervakantie een paar nachtjes ergens anders te logeren. Jongere kinderen gaan vaak graag naar opa en oma; bekend terrein, maar toch niet thuis. Zijn je kinderen nog erg klein? Dan is de kans groot dat ze al snel genoeg hebben van hun logeerpartijtje. Dat is natuurlijk niet erg, maar houd er rekening mee dat ze je na een dag of twee zullen gaan missen en naar huis willen (al heb je natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel;)). Sommige kinderen durven echt niet alleen en dan kan het best gezellig zijn om gewoon met z’n allen bij opa en oma te gaan logeren. Heb je ’s avonds ook weer eens tijd om gezellig samen bij te kletsen! Oudere kinderen vinden behalve logeerpartijtjes bij opa en oma ook logeerpartijtjes bij vriendjes of vriendinnetjes fantastisch. Simpel, maar doeltreffend!

4. Tijd voor iets nieuws!

Zeuren jouw kinderen al tijden om een schommel of zandbak? Wil je dochtertje niets liever dan een trampoline in de achtertuin? Of is je zoon eigenlijk al lang toe aan een grotere fiets? Dan is zo’n lange zomervakantie een heel geschikt moment om eens te kijken of er zo’n wens gerealiseerd kan worden. Door al die vrije tijd zullen je kinderen en deze periode namelijk extra van kunnen genieten. Overigens is het te begrijpen dat je niet aan alle wensen kunt voldoen. Dat is ook helemaal niet nodig, het is helemaal niet erg wanneer er wat te wensen overblijft. Maar heb je het geld en de ruimte om een investering te doen in een nieuw speeltoestel, nieuwe fiets of leuke gadget? Grijp dan je kans en doe het tijdens de zomervakantie. Je kids zullen er dubbel zo gelukkig mee zijn!

5. Ruzie maken hoort erbij!

Heeft jouw peuter jou helemaal voor zichzelf, omdat de oudere broers/zussen al naar school gaan? Dan zal het voor de jongste erg wennen zijn wanneer de andere kinderen tijdens de vakantieperiode ook steeds thuis zijn. Delen is niet altijd makkelijk. Zo’n veranderde situatie kan wrijving veroorzaken, omdat je kinderen (en jijzelf) zich moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Kijk er dan ook niet gek van op dat vooral de eerste periode van de vakantie de ruzies tussen de kinderen niet van de lucht zijn. En vooral; bemoei je niet direct met ieder ruzietje, al heb je misschien de neiging om dat wel te doen omdat je er gek van wordt. Geef ze de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Je zal merken dat de ruzies vanzelf weer minder worden. Even volhouden dus!

Reageer op artikel:
Pffff… Hoe kom ik de zomervakantie door?! [5 tips]
Sluiten