Paracetamol tijdens zwangerschap oorzaak ADHD?

Dat het slikken van paracetamol je ongeboren kind mogelijk schade kan berokkenen, was al een tijdje bekend. Uit divers onderzoek bleek namelijk al dat te veel paracetamol van negatieve invloed kan zijn op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Om die reden wordt door de meeste artsen geadviseerd om niet meer dan 4 tabletten van 500 mg per dag te slikken, gedurende niet meer dan 14 dagen. Uit nieuw, onlangs gepubliceerd, onderzoek blijkt echter dat paracetamol nog meer bijwerkingen blijkt te hebben dan werd aangenomen.

Paracetamol en gedragsproblemen

Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Bristol, Engeland. Zij volgden ruim 7 jaar geleden 8000 zwangere vrouwen. Daarvan slikte de helft paracetamol, de andere helft niet. In eerste instantie was dit onderzoek bedoeld om de effecten van paracetamol op de korte termijn te verkennen. Zeven jaar later besloten de onderzoekers alle vrouwen echter nogmaals te ondervragen, en wat bleek? De kinderen van moeders die paracetamol hadden geslikt, bleken op 7-jarige leeftijd iets vaker gedragsproblemen te hebben dan de kinderen van moeders die dat niet geslikt hadden. Het ging dan om aandoeningen als hyperactiviteit en ADHD. Hyperactiviteit werd bij de groep mét paracetamol bijvoorbeeld 1,3 keer vaker gemeten dan bij de groep zonder paracetamol.

Geen paracetamol meer slikken?

Wanneer je deze wat alarmerende berichten leest, zou je als zwangere vrouw de paracetamol misschien meteen willen laten staan. De onderzoekers wijzen er echter op dat paracetamol als pijnstiller nog steeds veel veiliger is dan bijvoorbeeld ibuprofen. Ibuprofen heeft namelijk nog veel meer invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook is nog niet duidelijk vanaf welke hoeveelheid paracetamol de risico’s voor je kind groter worden. Tijdens het onderzoek zeven jaar geleden is namelijk niet gevraagd naar de hoeveelheid paracetamol die de moeders slikten. Het advies blijft echter wel om je aan de voorgeschreven hoeveelheid te houden.

Paracetamol in de toekomst

Vervolgonderzoek zal meer duidelijkheid moeten geven over de risico’s van paracetamol tijdens de zwangerschap. Tot dat moment is dus de stelregel dat beperkt paracetamol slikken je ongeboren kindje weinig kwaad kan doen. Toch blijft het natuurlijk aan te raden om de hoeveelheid medicijnen die je slikt tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken. Heb je klachten die zo belemmeren dat je er graag wat tegen wilt slikken? Overleg dan eerst met je huisarts over de beste remedie. Wie weet zijn er nog andere middeltjes die je kan proberen, waarvan zeker is dat ze de gezondheid van je kleine niet in gevaar kunnen brengen.

Reageer op artikel:
Paracetamol tijdens zwangerschap oorzaak ADHD?
Sluiten